Θεμιστοκλέους: Δεν είναι υποχρεωτική η τρίτη δόση - Με mRNA όσοι έκαναν AstraZeneca

Θεμιστοκλέους: Δεν είναι υποχρεωτική η τρίτη δόση - Με mRNA όσοι έκαναν AstraZeneca

Δεν είναι υποχρεωτική η τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, ωστόσο γίνεται αυστηρή σύσταση υπέρ της χορήγησής της, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι θα εμβολιαστούν με mRNA όσοι έκαναν AstraZeneca.

Όπως είπε στον ΑΝΤ1 το πρωί της Τρίτης, αναφερόμενος στην τρίτη δόση, αυτή «χαρακτηρίζεται ως ενισχυτική και παρότι ακόμη είναι νωρίς για να υπάρχει βεβαιότητα, μάλλον θα είναι και η τελευταία που χρειαζόμαστε για να θωρακιστούμε από τον κορoνοϊό». Παράλληλα, παρέπεμψε σε όσα είπε ο κορυφαίος Αμερικανός επιδημιολόγος, Άντονι Φάουτσι.

Ο Μ. Θεμιστοκλέους ανέφερε κατηγορηματικά ότι η τρίτη δόση του εμβολίου δεν είναι υποχρεωτική και ότι η πρόσκληση για εμβολιασμό με αυτήν αποτελεί ισχυρή σύσταση, όπως συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Κάτι που, όπως είπε, δεν αποκλείεται να αλλάξει στην πορεία.

Ανοίγει η πλατφόρμα στις 30 Σεπτεμβρίου

 



Υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα για την ενισχυτική δόση θα ανοίξει στις 30 Σεπτεμβρίου. Όσοι ανήκουν στις ομάδες για τις οποίες υπάρχει σύσταση θα ειδοποιηθούν με sms και όσοι έχουν εμβολιαστεί με AstraZeneca θα κάνουν την ενισχυτική δόση με άλλο εμβόλιο mRNA.

Σχετικά με τη σπουδή πολλών να κάνουν τεστ αντισωμάτων και στη συνέχεια ανάλογα με το αποτέλεσμα να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν στην ενισχυτική δόση του εμβολίου, είπε ότι αυτό το τεστ δεν θεωρείται αξιόπιστος δείκτης και προφανώς μόνο οφέλη προσφέρει η αναμνηστική δόση στον ανθρώπινο οργανισμό.



«Κοντά στο τείχος ανοσίας»
 

Σχετικά με το τείχος ανοσίας, ο Μ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι ναι μεν βρισκόμαστε κοντά στο να το χτίσουμε, αλλά δεν μπορεί να υπάρξει ασφαλής πρόβλεψη αφού όλα εξαρτώνται από τους ρυθμούς του εμβολιασμού.

Τέλος, για τον εμβολιασμό στα παιδιά, σημείωσε ότι ήδη έχουν εμβολιαστεί περίπου 150.000.