Θεματική εβδομάδα στα Γυμνάσια για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα: «Αποδομώντας τα έμφυλα στερεότυπα»

Θεματική εβδομάδα στα Γυμνάσια για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα: «Αποδομώντας τα έμφυλα στερεότυπα»

Νέα εκπαιδευτικά προγράμματα για τις «έμφυλες ταυτότητες» και τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα στο πλαίσιο θεματικών εβδομάδων θα διεξαχθούν στα Γυμνάσια της χώρας με στόχο «την κατεύθυνση διαμόρφωσης της σχέσης με το σώμα, την αυτοεικόνα και αυτοαντίληψη των μαθητών».

Η θεματική ενότητα «Αποδομώντας τα έμφυλα στερεότυπα» θα διεξαχθεί μέσω της εισαγωγής από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) επικαιροποιημένου βοηθητικού υλικού για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα (λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφισεξουαλικοί, τρανς, κουίρ, ίντερσεξ) που έχει ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του.

Σύμφωνα με τη σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα του ΙΕΠ «οι έρευνες δείχνουν ότι οι ΛΟΑΤΚΙ+ μαθήτριες και μαθητές υφίστανται διάκριση, τρομοκρατία και παρενόχληση παντού στην Ε.Ε. και στην Ελλάδα. Η κατάσταση αυτή μετατρέπει τη ζωή των παιδιών αυτών σε εφιάλτη και δεν περιορίζεται στο σχολικό εκφοβισμό, αλλά εμφανίζεται και με απαράδεκτες μορφές κατάχρησης όπως η σεξουαλική παρενόχληση, ο βιασμός, ο εξαναγκασμός, οι απειλές, οι προσβολές, ο αποκλεισμός, η σωματική βία, η σωματική τιμωρία και η καταστροφή περιουσίας. Στο σχολείο επίσης, πολλά παιδιά που δεν είναι ΛΟΑΤΚΙ+, αλλά τα χαρακτηριστικά ή/και η έκφραση φύλου τους δεν εναρμονίζεται με τα έμφυλα στερεότυπα, υφίστανται ομοφοβικό σχολικό εκφοβισμό».

Όπως επισημαίνεται σχετικά στόχος του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και επιμόρφωση των εκπαιδευτικών ώστε να συμβάλουν στη διαμόρφωση ενός ασφαλούς, φιλικού και συμπεριληπτικού σχολικού πλαισίου για όλα τα παιδιά.