Θέμα τουρκικής μειονότητας στην Θράκη εγείρει και πάλι η Τουρκία

Θέμα τουρκικής μειονότητας στην Θράκη εγείρει και πάλι η Τουρκία

Με μία προκλητική ανάρτηση στο Twitter, με αφορμή την «επέτειο» -όπως θέλει να την εμφανίζει η τουρκική πλευρά- των επεισοδίων που σημειώθηκαν στην Θράκη το 1988 και το 1990, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εγείρει και πάλι θέμα «τουρκικής» μειονότητας στην Θράκη, σημειώνοντας πως «η Τουρκία θα είναι πάντα δίπλα στους ομογενείς της στον δίκαιο αγώνα τους».

Αναλυτικότερα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει στην ανάρτησή του πως «Οι Τούρκοι της δυτικής Θράκης αγωνίζονται για την αναγνώριση της «τουρκικής» ταυτότητάς τους για πάνω από 30 χρόνια. Οι αποφάσεις που έλαβε η ΕΣΔΑ υπέρ της μειονότητας δεν έχουν εφαρμοστεί εδώ και χρόνια. Θα είμαστε πάντα μαζί με τους ομογενείς μας στο δίκαιο αγώνα τους», αναφέρει το Τ/ΥΠΕΞ, ενώ στη φωτογραφία που ανήρτησε, στο σχετικό πανό αναγράφεται το σύνθημα «το μόνο μας έγκλημα είναι ότι είμαστε Τούρκοι».

Υπενθυμίζεται πως την 29η Ιανουαρίου του 1988, ακραία στοιχεία της μουσουλμανικής μειονότητας που κατοικεί στην περιοχή προκάλεσαν επεισόδια, επιχειρώντας να τους προσδώσουν χαρακτηριστικά «εξέγερσης» για την διεκδίκηση της τουρκικής ταυτότητας, ενώ ορισμένοι εκ των συλλόγων και των οργανώσεων της μειονότητας προσπαθούν μέχρι και σήμερα να δώσουν χαρακτήρα «εθνικής επετείου στην 29η Ιανουαρίου