Θέμα στα διεθνή ΜΜΕ οι ηχογραφήσεις Π. Πολάκη

Θέμα στα διεθνή ΜΜΕ οι ηχογραφήσεις Π. Πολάκη

Τα διεθνή ΜΜΕ απασχολεί η ηχογράφηση και η δημοσιοποίηση της ιδιωτικής τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο Παύλος Πολάκης με τον Γιάννη Στουρνάρα, κάνοντας εκτενείς αναφορές στο θέμα.

Με τίτλο «Η Ελλάδα σε νέα διένεξη για επίθεση στην ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας» το Bloomberg αναφέρεται στις εξελίξεις για το δάνειο των 100.000 ευρώ του αναπληρωτή υπουργού Υγείας από την Attica Bank, το τηλεφώνημα του κ. Πολάκη στον κ. Στουρνάρα, την εισαγγελική παρέμβαση και τα όσα δήλωσαν αμφότεροι.

«Η Ελλάδα έχει εμπλακεί σε μία νέα διαμάχη για την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, μετά τη διαρροή τηλεφωνικής συνομιλίας ανάμεσα στον Διοικητή της, Γιάννη Στουρνάρα, και έναν υπουργό. Κατά περιόδους οι εντάσεις αναζωπυρώνονται ανάμεσα στον Γ. Στουρνάρα και την κυβέρνηση», επισημαίνει το δημοσίευμα.

Παράλληλα, το Bloomberg κάνει ειδική αναφορά στην παρέμβαση των Βρυξελλών, καθώς ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε την Τρίτη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σέβεται απόλυτα την ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης και των διοικητών τους.

Οι Financial Times αναφέρουν πως «ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδας κατηγορεί υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ για παρέμβαση» τονίζοντας πως «η διαμάχη με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας ανέδειξε την τεταμένη σχέση για την οικονομική πολιτική ανάμεσα στον κ. Στουρνάρα και την κυβέρνηση, από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην εξουσία».   

Σημειώνουν επίσης ότι ο Παύλος Πολάκης είναι συνηθισμένος να βρίσκεται στην επικαιρότητα και θυμίζουν ότι έχει παραδεχθεί πως όταν ήταν δήμαρχος Σφακίων, ο δήμος είχε διπλά βιβλία. Το δημοσίευμα αναφέρεται και στην πρόσφατη επίκριση κατά Πολάκη από τον Ευρωπαίο Επίτροπο για την Υγεία, Βιτένις Αντριουκάιτις, ο οποίος διαπίστωσε πως ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Υγείας αψηφά τον αντικαπνιστικό νόμο. «Είναι ντροπή. Αυτός ο τύπος δεν καταλαβαίνει τίποτα για την υγεία», είχε αναφέρει τότε.

«Ο κεντρικός τραπεζίτης διαμαρτύρεται για παρέμβαση υπουργού», είναι ο τίτλος της Washington Post, σημειώνοντας ότι τη Δευτέρα ο Παύλος Πολάκης ανακοίνωσε σε κοινωνικά μέσα ενημέρωσης ότι κατέγραψε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γιάννη Στουρνάρα με αφορμή έρευνα για δάνειο που έλαβε.

«Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ελλάδας ζητά από την κυβέρνηση να χαλιναγωγήσει υπουργό», είναι ο τίτλος του Reuters, το οποίο αναφέρεται στο δάνειο των 100.000 ευρώ που πήρε ο κ. Πολάκης από την Attica Bank. «Οι ελληνικές τράπεζες είναι ακόμη επιφυλακτικές με τα καταναλωτικά δάνεια, καθώς βγαίνουν από ένα “βουνό” κακών χρεών», τονίζει χαρακτηριστικά το Πρακτορείο.

Υπενθυμίζει επίσης την επίπληξη του Επίτροπο της ΕΕ για την Υγεία, επειδή ο κ. Πολάκης κάπνιζε σε δημόσιους χώρους. 

Το Αssociated Press αναφέρει πως «ο κεντρικός τραπεζίτης της Ελλάδας διαμαρτύρεται, λέει ότι υπουργός παρεμβαίνει». Τονίζει επίσης ότι ο Γ. Στουρνάρας έχει από καιρό τεταμένη σχέση με την κυβέρνηση Τσίπρα και συχνά στοχοποιείται από φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ.