«Θέλουμε ίση κατανομή πλούτου στην ανατολική Μεσόγειο»
Μεβλούτ Τσαβούσογλου

«Θέλουμε ίση κατανομή πλούτου στην ανατολική Μεσόγειο»

Την ίση κατανομή του πλούτου της ανατολικής Μεσογείου αλλά και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της Τουρκίας και του «Ψευδοκράτους» στην ευρύτερη περιοχή ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά από τη συνάντησή του με τον Σλοβάκο υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Πιο αναλυτικά, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε «μη αντικειμενική» την στάση της ΕΕ αναφορικά με τις τουρκικές επιδιώξεις, ενώ στη συνέχεια ανέφερε πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση κινείται μόνο με την αντίληψη της αλληλεγγύης προς τα μέλη της, τηρώντας μια στάση μη ρεαλιστική».

Εν συνεχεία, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως η τουρκική πλευρά είναι έτοιμη να συνεργαστεί με όλους, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας αλλά όχι του Ελληνοκυπριακού τομέα, για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων και να υπάρξει ίση κατανομή του πλούτου στην ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία έχει υιοθετήσει μία θετική προσέγγιση αλλά θέλουμε να τονίσουμε ότι είμαστε ενάντια σε συμπεριφορές που αποκλείουν την Τουρκία»

Παράλληλα, ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στο Ιντλίμπ υπογραμμίζοντας ότι η κατάσταση εξακολουθεί να είναι σοβαρή και υποστηρίζοντας ότι εξαιτίας των επιθέσεων του καθεστώτος Άσαντ μεγάλος αριθμός ανθρώπων αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τα σπίτια του. «Το καθεστώς επιτέθηκε και στους δικούς μας στρατιώτες. Απαντήσαμε απανωτά και με το παραπάνω. Και αναφέραμε την αποφασιστικότητά μας και στη Ρωσία», ανέφερε προσθέτοντας ότι στόχος της Άγκυρας είναι να δοθεί τέλος στις εχθροπραξίες και να εκκινήσει ο διάλογος.

AP PHOTO