The Times: Η Χαμάς διεξάγει επιχειρήσεις αντικατασκοπείας από την Κωνσταντινούπολη

The Times: Η Χαμάς διεξάγει επιχειρήσεις αντικατασκοπείας από την Κωνσταντινούπολη

Η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς φέρεται να διαθέτει ένα μυστικό κέντρο επιχειρήσεων στην Κωνσταντινούπολη από όπου πραγματοποιεί και συντονίζει δράσεις αντικατασκοπείας εναντίον κρατών της Μέσης Ανατολής.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα Times, το εν λόγω αρχηγείο αποτελεί ξεχωριστή οντότητα από τα επίσημα γραφεία της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη τα οποία εγκαινιάστηκαν το 2012 και φέρεται να συστάθηκε δίχως να το γνωρίζουν οι τουρκικές αρχές.

Από την Κωνσταντινούπολη η Χαμάς πραγματοποιεί, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, κυβερνοεπιθέσεις κατά της αντίπαλης Παλαιστινιακής Αρχής και πρεσβειών χώρων όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Παράλληλα στο μέρος αυτό, του οποίου η τοποθεσία δεν είναι γνωστή, γίνονται ανακρίσεις και επιχειρήσεις αντικατασκοπείας.

Ως γνωστόν τα τελευταία χρόνια η ισλαμιστική οργάνωση έχει συσφίξει σε μεγάλο βαθμό τις σχέσεις της με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Τον Αύγουστο έγινε γνωστό μάλιστα, ότι η Τουρκία έδωσε διαβατήρια σε 12 μέλη της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με ανώτερη διπλωματική πηγή του Ισραήλ που επικαλέστηκε το πρακτορείο Reuters.

Την ίδια περίοδο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε έντονη δυσαρέσκεια με το γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν δέχθηκε δύο ηγέτες της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη στις 22 Αυγούστου.

Η ανακοίνωση μάλιστα του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι «οι συνεχιζόμενες επαφές του Ερντογάν με αυτή την τρομοκρατική οργάνωση λειτουργούν ως παράγοντας που απομονώνει την Τουρκία από τη διεθνή κοινότητα, βλάπτει τα συμφέροντα των Παλαιστινίων και υπονομεύει τις παγκόσμιες προσπάθειες να αποτραπούν τρομοκρατικές επιθέσεις από τη Γάζα».