7ος χρόνος, ημέρα 2095η
Τρίτη, 27 Ιουλίου 2021

Θάνος: Ίσως χρειαστεί 3η δόση - Στο μικροσκόπιο η μετάλλαξη Έψιλον

Θάνος: Ίσως χρειαστεί 3η δόση - Στο μικροσκόπιο η μετάλλαξη Έψιλον
AP Images

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρειαστεί και τρίτη δόση του εμβολίου, ανάλογα με τη διάδοση του κάθε στελέχους του ίου, άφησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατρό-βιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών Δημήτρης Θάνος.

Ο Δ. Θάνος τόνισε ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα έχει την ιδιότητα να φέρει σειρά μεταλλάξεων κάτι που το κάνει να προσκολλάται πολύ πιο εύκολα και να εισέρχεται πιο αποτελεσματικά στον οργανισμό.

Στο μικροσκόπιο η μετάλλαξη Έψιλον

 

Δήλωσε, επίσης, ότι η επιστημονική κοινότητα μελετά και μια άλλη μετάλλαξη, την Έψιλον, γνωστή και ως μετάλλαξη της Καλιφόρνιας που ακόμα δεν έχει διαδοθεί στην Ευρώπη και έχει το χαρακτηριστικό να προκαλεί μειωμένη αντίδραση στα αντισώματα.

Ο Δ. Θάνος τόνισε ότι το εμβόλιο προστατεύει κατά τουλάχιστον 95% από την εισαγωγή σε ΜΕΘ. Εξήγησε, δε, ότι είναι πιθανό να μπει στο νοσοκομείο ένας εμβολιασμένος πολίτης, ωστόσο δε θα καταλήξει σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Τέλος, εξέφρασε την εκτίμηση ότι - ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς - πρέπει να εμβολιαστούν παιδιά αλλά και εκπαιδευτικοί.