Βρετανία: Θα ζητήσει έρευνα για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ουιγούρων

Θα ζητήσει έρευνα για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ουιγούρων
AP Photo/Alberto Pezzali

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντομινίκ Ρααμπ αναμένεται να ζητήσει σήμερα να δοθεί πρόσβαση σε ερευνητές του ΟΗΕ σε στρατόπεδα Ουιγούρων στην περιοχή Σιντζιάνγκ, καθώς προειδοποίησε ότι οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην κινεζική επαρχία πραγματοποιούνται σε «βιομηχανική κλίμακα».

Ο Ρααμπ θα χρησιμοποιήσει τη σημερινή του ομιλία στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών για να παροτρύνει τους ομολόγους του να αντιμετωπίσουν τις παραβιάσεις δικαιωμάτων στην Κίνα, τη Μιανμάρ, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία.

Στις αρχές του έτους η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε μία σειρά από αυστηρά μέτρα εναντίον της Κίνας με αφορμή το ζήτημα των Ουιγούρων. Το σημαντικότερο εξ αυτών είναι ότι το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας θα πραγματοποιεί ελέγχους στις εισαγωγές και τις εξαγωγές προς και από την Κίνα που μπορεί να σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε αυτήν την περιοχή.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει αφήσει άλλωστε ανοικτό το ενδεχόμενο να μποϊκοτάρει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022 στο Πεκίνο ως μέτρο πίεσης κατά της Κίνας για να σταματήσει την κακομεταχείριση των Ουιγούρων.

Το Πεκίνο απορρίπτει τις κατηγορίες ως αβάσιμες και επιμένει ότι οι Ουιγούροι απολαμβάνουν ειρηνικής και αρμονικής συνύπαρξης με τις υπόλοιπες εθνοτικές ομάδες.