Θα ξανακλείσει η Μύκονος, αν χρειαστεί  - Μέτρα όπου «ξεφύγει» ο ιός
N. Χαρδαλιάς

Θα ξανακλείσει η Μύκονος, αν χρειαστεί - Μέτρα όπου «ξεφύγει» ο ιός

Με τοπικά μέτρα τύπου Μυκόνου σε νησιά με νέες συρροές του ιού, προειδοποίησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς μιλώντας νωρίτερα σήμερα στον ΣΚΑΪ.

«Εάν (…) δούμε ότι η κατάσταση ξεφεύγει, ότι έχουμε συνεχώς νέες συρροές, ότι δεν μπορούμε να στεγανοποιήσουμε τις υπάρχουσες, προφανώς θα χρειαστεί να πάρουμε μέτρα. Είναι κάτι που το απευχόμαστε, μέτρα σαν αυτά που πήραμε στη Μύκονο πριν από λίγες ημέρες», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ειδικά για την Ίο σημείωσε ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει και είναι πρωτόγνωρη ειδικά στις νέες ηλικίες, ωστόσο πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι να ενισχύσει τους ελέγχους και όχι να λάβει περιοριστικά μέτρα. 

«Να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, ο ιός καλπάζει», επεσήμανε ο κ. Χαρδαλιάς κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση επιχειρηματία της Ίου πως η κατάσταση είναι καλή και όλοι εμβολιασμένοι.

Παράλληλα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ζήτησε να γίνει αντιληπτό ότι το θέμα δεν βρίσκεται στο γηγενή πληθυσμό, καθώς η μεγάλη αύξηση στα νησιά αυτά, προέρχεται από την κατηγορία των κρουσμάτων που σχετίζονται με την εργασία στους χώρους εστίασης και διασκέδασης.

Επίσης,  ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι οι περισσότεροι επιχειρηματίες εφαρμόζουν τα μέτρα αλλά οι λίγοι που δεν εφαρμόζουν τα μέτρα κάνουν τη διαφορά.

«Ειδικά στις νέες ηλικίες η κατάσταση έχει ξεφύγει. Το πρώτο μας μέλημα είναι να δρομολογήσουμε τους ελέγχους που χρειάζονται, και μάλιστα η Ίος έχει ενισχυθεί με προσωπικό με εντολή του κ. Χρυσοχοΐδη. Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι το πρόβλημα δεν είναι ο γηγενής πληθυσμός, σε αυτά τα νησιά η μεγάλη αύξηση προέρχεται από την κατηγορία των κρουσμάτων που σχετίζονται με την εργασία στους χώρους εστίασης, διασκέδασης», επισήμανε.

Υπογράμμισε ότι αυτό που φταίει είναι ότι σε αυτά τα νησιά υπάρχει ασυδοσία, όχι συνολικά όμως, καθώς όπως είπε, υπάρχουν επιχειρηματίες σοβαροί που λειτουργούν επαγγελματικά. αλλά υπάρχουν και οι λίγοι που κάνουν τη διαφορά.

«Όταν κάποιος ταξιδεύει από εδώ με PCR αρνητικό αυτό δεν σημαίνει ότι δεν επωάζει ο ιός, φτάνει εκεί και όταν δεν υπάρχουν μέτρα και έχουμε τις εικόνες και τις καταστάσεις που εσείς αναδεικνύετε ο ιός καλπάζει», σημείωσε.

Τέλος, για τη Μύκονο σχολίασε ότι έκλεισε μετά από 8 ημέρες καθώς οι νέες συρροές σταμάτησαν αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν θα ξανακλείσει, μια εξέλιξη που απεύχεται η πολιτεία. Όσον αφορά την αστυνόμευση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας είπε ότι δεν μπορεί να βρίσκεται ένας αστυνομικός σε κάθε μπαρ και κλαμπ 24 ώρες το 24ωρο.

Ο κ. Χαρδαλιάς διεμήνυσε ότι δεν θέλουν να πάρουν κανένα μέτρο, δεν στοχοποιούν τα νησιά, ωστόσο αυτό που λένε είναι ότι πρέπει να υπάρχει προσοχή.

«Όταν όμως δούμε ότι υπάρχει τέτοια έξαρση που κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές προφανώς και πάνω από οτιδήποτε άλλο είναι η προφύλαξη αυτών των ανθρώπων και βεβαίως θα πάρουμε μέτρα», τόνισε.

Ακόμη, επανέλαβε ότι «από την πρώτη στιγμή αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι το μόνο που σκέφτεται είναι η ανθρώπινη ζωή. Δεν έχουν αλλάξει οι προτεραιότητές μας, πάνω και πέρα από όλα είναι ο άνθρωπος».

Παράλληλα ανέφερε ότι γίνεται ιχνηλάτηση στη Μύκονο, ωστόσο όταν αισθάνονται ότι δεν μπορούν να στεγανοποιήσουν τις συρροές δηλαδή δεν έχουν πραγματική πληροφόρηση είναι έτοιμοι να πάρουν και μέτρα. «Όταν έχουμε εικόνα, έχουμε τα εργαλεία να μπορέσουμε να προφυλάξουμε τον πληθυσμό», είπε ενώ γνωστοποίησε ότι το 41% των κρουσμάτων στην Κρήτη προέρχεται από κοινωνικές συναθροίσεις.

«Μέσα από την ενημέρωση ούτε τελεσίγραφα δίνουμε, ούτε απειλούμε κάποιους, ούτε στοχοποιούμε περιοχές, ούτε τιμωρητική διάθεση έχουμε. Μεταφέρουμε την αγωνία των επιδημιολόγων και της κυβέρνησης να μπορέσουμε να επιστρέψουμε σιγά σιγά στην κανονικότητα μας», επισήμανε ο κ. υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.