Λιβυή - Χ. Χαφτάρ: Θα συνεχιστεί ο αποκλεισμός στην παραγωγή και τις εξαγωγές πετρελαίου

Θα συνεχιστεί ο αποκλεισμός στην παραγωγή και τις εξαγωγές πετρελαίου

Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) του Χαλίφα Χαφτάρ δήλωσε ότι θα διατηρήσει τον αποκλεισμό της παραγωγής πετρελαίου και των εξαγωγών, σύμφωνα με την οποία η National Oil Corp (NOC) έχει κοστίσει στη χώρα 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια, όπως ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. 

Υπόψιν πως η φόρτωση ενός πρώτου δεξαμενόπλοιου από τον Ιανουάριο με αποθεματικό πετρέλαιο οδήγησε την NOC να άρει την ανωτέρα βία σε όλες τις εξαγωγές, αν και προειδοποίησε ότι η ζημιά στα χωράφια σήμαινε ότι θα χρειαστεί πολύς χρόνος για την πλήρη αποκατάσταση της παραγωγής.

Εντούτοις, ο εκπρόσωπος του LNA, Ahmed Mismari, ανέφερε ότι τα πετρελαιοφόρα πεδία και τα λιμάνια της χώρας «είναι κλειστά έως ότου εφαρμοστούν οι εντολές του λαού της Λιβύης», θέτοντας όρους για την άρση του αποκλεισμού.

Να σημειωθεί πως η Λιβύη έχει χωριστεί από το 2014 μεταξύ της Τουρκικής Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) στην Τρίπολη, η οποία αναγνωρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη, και το LNA στα ανατολικά της χώρας που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Ρωσία και την Αίγυπτο.

Σύμφωνα με τις υφιστάμενες ρυθμίσεις που υποστηρίζονται από τον ΟΗΕ, το πετρέλαιο παράγεται και εξάγεται από την NOC με έσοδα που ρέουν στην Κεντρική Τράπεζα της Λιβύης. Και τα δύο ιδρύματα εδρεύουν στην Τρίπολη, όμω τα χρήματα χρηματοδοτούν φορείς του δημόσιου τομέα και τους μισθούς των κρατικών υπαλλήλων σε όλα τα μέρη της χώρας σε πρώτη γραμμή.

Ο Mismari ζήτησε τα έσοδα να μπουν σε έναν νέο τραπεζικό λογαριασμό εκτός Λιβύης για διανομή μεταξύ των περιφερειών. 

Το LNA περιγράφει συστηματικά τις δυνάμεις υπέρ του GNA ως τρομοκράτες και  τις τουρκικές δυνάμεις που υποστηρίζουν την κυβέρνηση της Τρίπολης ως μισθοφόρους.