Χ. Σταϊκούρας - Γ.Γεραπετρίτης: Θα σεβαστούμε τις δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά

Θα σεβαστούμε τις δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά
Eurokinissi

Την πρόθεση της κυβέρνησης να καταβάλει τα αναδρομικά σε όλους όσοι συνταξιούχοι τα δικαιούνται, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, εξέφρασαν τόσο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, όσο και υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης επισημαίνοντας και οι δυο ότι θα γίνει στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας.

«Θα σεβαστούμε τις δικαστικές αποφάσεις που σημαίνει ότι θα τις υλοποιήσουμε», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι η σχετική απόφαση θα μελετηθεί έτσι ώστε το υπουργείο Εργασίας να ενημερώσει το υπουργείο Οικονομικών για το δημοσιονομικό κόστος.  «Θα δούμε τις δυνατότητες που έχει η χώρα και όταν θα είμαστε έτοιμοι θα κάνουμε ανακοινώσεις. Εμείς θα αποτιμήσουμε το δημοσιονομικό κόστος», επισήμανε ακόμα ο κ. Σταϊκούρας.

«Η κυβέρνηση σέβεται τις αποφάσεις των δικαστηρίων στο ακέραιο, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Γεραπετρίτης και σημείωσε ότι «πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να υπάρξει μία ρύθμιση, η οποία θα καταλαμβάνει κατά το δυνατόν το μεγαλύτερο μέρος των συνταξιούχων και όχι μόνον εκείνων οι οποίοι προσέφυγαν και αυτό μπορεί να γίνει στο πλαίσιο ενός δημοσιονομικού χώρου που υπάρχει».

«Θα εντάξουμε τη συμμόρφωση στην απόφαση του ΣτΕ μέσα στη γενικότερη δημοσιονομική στρατηγική, θέλουμε να στηρίξουμε και θα στηρίξουμε τους συνταξιούχους αλλά θα επιχειρήσουμε και μία πολύ μεγάλη στήριξη σε άλλες κατηγορίες, ιδίως τους νέους εργαζομένους, τις επόμενες γενιές, ώστε να δημιουργήσουμε ένα θετικό ισοζύγιο και για τα μελλούμενα», συμπλήρωσε ο υπουργός Επικρατείας

Ερωτηθείς για το εάν αντέχει η ελληνική οικονομία ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι «έτσι όπως διαχειριζόμαστε την κατάσταση αντέχει και δεύτερο κύμα κορονοϊού το φθινόπωρο. Η αντιπολίτευση ήθελε να ξοδέψουμε όλα τα πολεμοφόδια από την αρχή». Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη μείωση φόρων στις ασφαλιστικές εισφορές σημειώνοντας ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν σε συνάρτηση με την εξέλιξη της υγειονομικής χρήσης και τις αποφάσεις της Ευρώπης για το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν θα γίνει καμία αύξηση φόρου φέτος.

Το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει μεταβάλει τις εκτιμήσεις για το μέγεθος της ύφεσης φέτος διατηρώντας το εύρος από 5% ως 8% του ΑΕΠ, εκτιμήσεις που θα επικαιροποιηθούν με την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού τον Οκτώβριο, σημείωσε.

Τέλος, στον «πάγο» έβαλε επί του παρόντος το σενάριο παράτασης της προθεσμίας για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο παράτασης της προθεσμίας που εκπνέει σήμερα για την υποβολή αιτήσεων επιστρεπτέας προκαταβολής του β’ κύκλου.

Όπως σημείωσε περίπου 20.000 επιχειρήσεις δεν έχουν ακόμα οριστικοποιήσει τις δηλώσεις τους, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι είναι πιθανή μια παράταση των προσωρινών μέτρων μείωσης του ΦΠΑ στα καφέ και τις μεταφορές, η οποία λήγει το φθινόπωρο.