Θα προτείνει συνδυασμό επιχορηγήσεων και δανείων
Κομισιόν για Ταμείο Ανάκαμψης

Θα προτείνει συνδυασμό επιχορηγήσεων και δανείων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα υιοθετήσει αυτούσια την Γαλλογερμανική πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης. Η Επιτροπή θα παρουσιάσει το δικό της σχέδιο την επόμενη εβδομάδα, που θα περιλαμβάνει έναν συνδυασμό επιχορηγήσεων και δανείων, και όχι μόνο επιχορηγήσεις, όπως πρότειναν η Άνγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν χθες, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, όπως μετέδωσε το Reuters.

Η Γερμανία και η Γαλλία κάλεσαν χθες τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη, την Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να προχωρήσουν στην άμεση συγκρότηση και ενεργοποίηση ενός Ταμείου Ανάκαμψης 500 δισ. Ευρώ που θα διοχετευτούν στις χώρες, τις περιοχές και τους κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία, ώστε να μπορέσουν να ανασυγκροτηθούν χωρίς να αυξηθούν τα χρέη τους.

«Στην πρότασή μας θα υπάρχει μια αναλογία επιχορηγήσεων και δανείων» είπε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Ερίκ Μαμέρ. «Θα δούμε ποια θα είναι αυτή η αναλογία όταν καταλήξουμε στην πρότασή μας την επόμενη εβδομάδα», συμπλήρωσε. σύμφωνα με το πρακτορείο.

Η Επιτροπή μοιάζει να προσπαθεί να συμβιβάσει την Γαλλογερμανική πρόταση με την αντίδραση του καγκελάριου της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, που δήλωσε ότι είχε συνομιλίες χθες το βράδυ με τους πρωθυπουργούς της Δανίας, της Ολλανδίας και της Σουηδίας και τάσσονται όλοι κατά των επιχορηγήσεων, προκρίνοντας τη βοήθεια μέσω δανείων.