Θα επαναλειτουργήσει η καρδιοχειρουργική κλινική στην Πάτρα
Β. Κικίλιας

Θα επαναλειτουργήσει η καρδιοχειρουργική κλινική στην Πάτρα

Με ταχείες διαδικασίες προχωράει η επαναλειτουργία της καρδιοθωρακοχειρουργικής κλινικής του Γενικού πανεπιστημιακού νοσοκομείου Πάτρας διαβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, κατά τη διάρκεια σημερινής επίσκεψης του στο εν λόγω νοσηλευτικό ίδρυμα.

Σύμφωνα με τον υπουργό, έχουν δρομολογήσει μια σειρά από διαδικασίες που αναμένεται να οδηγήσουν σύντομα στη λειτουργία της κλινικής. Για την ακρίβεια, στην πλήρη λειτουργία, και με την αντιμετώπιση καρδιοχειρουργικών συμβάντων, εκτός από τα θωρακοχειρουργικά που αντιμετωπίζονται κανονικά.

Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών στο Ρίο, ο Υπουργός Υγείας συγκάλεσε το μεσημέρι της Δευτέρας σύσκεψη με θέμα την επαναλειτουργία της κλινικής. Στη σύσκεψη συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, καθώς και ο νέος διευθυντής της Καρδιοθωρακοχειρουργικής Κλινικής, Νίκος Χαροκόπος.

Μετά το πέρας της σύσκεψης ο κ. Κικίλιας χαρακτήρισε «εμβληματική πρωτοβουλία» την προώθηση επαναλειτουργίας της κλινικής και σημείωσε ότι προχωρούν ταχύτητα οι διαδικασίες για το διαγωνισμό, ενώ προκηρύχθηκε και ευοδώθηκε η θέση του Αναπληρωτή Καθηγητή που θα είναι επικεφαλής της Καρδιοχειρουργικής και «σε συντονισμό με τη Διοίκηση του νοσοκομείου φροντίζουμε ώστε να τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και νοσηλευτών».

Και σε ό,τι έχει να κάνει με τη Χάρτα Υγείας στο Νομό Αχαΐας και τον τρόπο στον οποίο είναι ανεπτυγμένη η δύναμη νοσηλευτών, διοικητικών, ιατρών, στα κέντρα υγείας και στα νοσοκομεία, θα γίνει μία ολική αναδιάρθρωση, ένα νέο πρόγραμμα εφημεριών, ανακοίνωσε ο υπουργός και σημείωσε πως «γνωρίζω ότι οι συνάδελφοι γιατροί εφημερεύουν μέρα παρά μέρα σε κάποια νοσοκομεία. Αυτό είναι μη παραδεκτό και δεν μπορεί να συνεχίσει να γίνεται έτσι. Όπως, επίσης, όμως και το triage και η λογική μίας εφημερίας, πρέπει να είναι αυτή των εκτάκτων περιστατικών και τα υπόλοιπα να έρχονται σε τακτικά ιατρεία μέσα στο νοσοκομείο».

Στην συνέχεια, ο Βασίλης Κικίλιας είπε ότι «θα φέρουμε στις αρχές του χρόνου, νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία, με το οποίο θα δίνεται έμφαση στην πρόληψη». Παράλληλα, επεσήμανε ότι «το 2020 θα είναι η χρονιά των νοσοκομείων»: «Θα οργανωθούν οι μονάδες εντατικής θεραπείας, έτσι ώστε να αυξηθούν οι διαθέσιμες προς τους ασθενείς κλίνες. Επίσης, θα οργανωθούν τα τμήματα επειγόντων περιστατικών, με στόχο την δημιουργία σχεδίου διαλογής των ασθενών που θα μειώσει τις αναμονές και θα αντιμετωπίσει τα πραγματικά έκτακτα περιστατικά», «θα οργανωθούν οι εφημερίες, καθώς και τα τμήματα ακτινοθεραπείας, με στόχο την μείωση των αναμονών».

Ταυτόχρονα παρατήρησε ότι «παραλάβαμε τα νοσοκομεία σε κατάσταση εντατικής» και συμπλήρωσε: «Ένα στα δύο νοσοκομεία ήταν χωρίς σύστημα διαλογής ή χωρίς ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς, ενώ τέσσερα στα 10 νοσοκομεία ήταν χωρίς ασφαλές πρόγραμμα εφημεριών [...] Παραλάβαμε νοσοκομεία χωρίς ισολογισμούς, με διαλυμένα λογιστήρια και χωρίς κανέναν εσωτερικό έλεγχο».

Ο υπουργός Υγείας μίλησε και για τις τιμές των φαρμάκων, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Τον περασμένο Νοέμβριο νομοθετήθηκε η μηδενική αύξηση στις τιμές των φαρμάκων για το 2020 και η μείωση έως 7% για πολλά από αυτά. Κάτι που πραγματοποιήθηκε άμεσα στο δελτίο τιμών φαρμάκων που ανακοινώθηκε». Αναφερόμενος στην συνέχεια στον αντικαπνιστικό νόμο, τόνισε ότι «η αποδοχή έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία, αφού πάνω από 75% συμφωνούν με την πλήρη εφαρμογή του».

Τέλος, σχετικά με την εκστρατεία ενημέρωσης για τον εμβολιασμό κατά της γρίπης, ο Βασίλης Κικίλιας είπε ότι «φέτος έγιναν ένα εκατομμύριο περισσότεροι εμβολιασμοί από πέρυσι».

Ο κ. Κικίλιας επισκέφθηκε ακόμη την 6η Υγειονομική Περιφέρεια Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας, το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, το Καραμανδάνειο - Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Πατρών, το Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Άγιος Ανδρέας» και το Κέντρο Υγείας Βορείου Τομέα Πατρών. Επίσης συζήτησε μεταξύ άλλων, θέματα κτιριακής και ενεργειακής και κτιριακής αναβάθμισης των νοσοκομείων και κέντρων υγείας της Περιφέρειας, με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. Αθανάσιο Γιάνναρη.