Βλ. Πούτιν: Θα επαναδιεκδικήσει την Προεδρία, εάν εγκριθούν οι συνταγματικές αλλαγές

Θα επαναδιεκδικήσει την Προεδρία,  εάν εγκριθούν οι συνταγματικές αλλαγές

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν σκέφτεται να διεκδικήσει νέα θητεία ως πρόεδρος της Ρωσίας εάν οι πολίτες εγκρίνουν συνταγματικές αλλαγές που θα του επέτρεπαν να το πράξει, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Η Ρωσία θα διεξαγάγει εθνική ψηφοφορία από τις 25 Ιουνίου έως την 1η Ιουλίου για τις προτεινόμενες αλλαγές στο σύνταγμα, συμπεριλαμβανομένης μιας τροποποίησης που θα επέτρεπε στον Πούτιν να ζητήσει δύο ακόμη εξαετείς θητείες ως πρόεδρος όταν λήξει η τρέχουσα εντολή το 2024.

Οι αντίπαλοι  του λένε ότι οι μεταρρυθμίσεις έχουν σχεδιαστεί για να επιτρέψουν στον Πούτιν να διατηρήσει την εξουσία μέχρι το 2036 και επισημαίνουν πως  επί της ουσίας ισοδυναμεί με συνταγματικό πραξικόπημα. Το Κρεμλίνο από την άλλη πλευρά αναφέρει ότι αυτές είναι απαραίτητες  για την ενίσχυση του ρόλου του κοινοβουλίου και τη βελτίωση της κοινωνικής πολιτικής, αλλά και της δημόσιας διοίκησης στη Ρωσία.

«Δεν αποκλείω τη δυνατότητα υποβολής υποψηφιότητας, εάν αυτό προκύψει στο σύνταγμα, θα δούμε», ανέφερε ο Πούτιν σε συνέντευξή του στη κρατική τηλεόραση. «Δεν έχω αποφασίσει τίποτα για τον εαυτό μου ακόμα», πρόσθεσε. 

Οι αλλαγές τις οποίες καλούνται να ψηφίσουν οι Ρώσοι πολίτες και οι οποίες υπόψιν έχουν ήδη εγκριθεί από το κοινοβούλιο και το Συνταγματικό Δικαστήριο, δίνουν τη δυνατότητα στον Πούτιν να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για Πρόεδρος της Ρωσίας. Kάτι που δεν είναι εφικτό, υπό τις ισχύουσες συνταγματικές διατάξεις.

Ο Πούτιν, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία για δύο δεκαετίες και τώρα είναι 67 ετών, ανέφερε δε ότι η αναζήτηση ενός υποψηφίου για να τον διαδεχτεί θα μπορούσε να του αποσπάσει την προσοχή από τα ουσιώδη, εάν δεν ξαναθέσει υποψηφιότητα.

«Εάν αυτό δεν συμβεί, τότε σε περίπου δύο χρόνια - και το ξέρω από προσωπική εμπειρία - ο φυσιολογικός ρυθμός της εργασίας πολλών τμημάτων της κυβέρνησης θα αντικατασταθεί από μια αναζήτηση πιθανών διαδόχων  », ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων της Interfax. .

«Πρέπει να εργαζόμαστε, όχι να ψάχνουμε για διάδοχους», είπε.