ΓΔ: 924,84 -2,45 (-0,26 %)

Τζίρος: 8,67 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2053η
Τρίτη, 15 Ιουνίου 2021

ΓΔ: 924,84 -2,45 (-0,26 %)

Τζίρος: 8,67 εκατ. €   RT

Νίκος Μαντζούφας για Ταμείο Ανάκαμψης: Θα είναι ένα διαφανές πρόγραμμα τόνωσης των επενδύσεων στην Ελλάδα

Θα είναι ένα διαφανές πρόγραμμα τόνωσης των επενδύσεων στην Ελλάδα

Ως ένα διαφανές πρόγραμμα τόνωσης των επενδύσεων στην Ελλάδα θα λειτουργήσει το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως ανέφερε ο διοικητής του Ταμείου, Νίκος Μαντζούφας, μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το πώς θα λειτουργήσει το Ταμείο, ο Ν. Μαντζούφας τόνισε πως «φιλοδοξεί να είναι και θα είναι ένα διαφανές πρόγραμμα τόνωσης των επενδύσεων στην Ελλάδα». Συμπλήρωσε πως η χώρα μέσω του “Ταμείου”, θα έχει να διαχειριστεί 31 δισ. ευρώ πρόσθετους πόρους που θα ελέγχονται, σηματοδοτώντας  μία λογοδοσία απέναντι στη κοινωνία και στους θεσμούς.

Πώς όμως το δημόσιο θα τρέξει ένα τόσο μεγάλο project όταν έχει αργήσει να ολοκληρώσει τον δικό του μετασχηματισμό; Η απάντηση του Ν. Μαντζούφα ήταν σαφής.: «Ξέρουμε ότι είναι ένα μεγάλο στοίχημα στο οποίο θα υπάρξουν και προβλήματα ωστόσο, παρατηρούμε τρομερή επιτάχυνση στη ψηφιοποίηση του κράτους π.χ. στις πολεοδομίες, στην ΑΑΔΕ, στο πρόγραμμα εμβολιασμού».

Μίλησε για τη διαφάνεια που θα διέπει τα επενδυτικά προγράμματα του “Ταμείου Ανάκαμψης” λέγοντας  πως τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο θα έχουν οι τράπεζες, στις οποίες παραχωρήθηκαν τα 13 από τα 18 δισ. ευρώ του Ταμείου. Τα χρήματα αυτά  θα διακινούνται από τις τράπεζες  για επενδυτικά σχέδια, που οι ίδιες θα ελέγχουν.

«Παραχωρούμε την πλήρη δικαιοδοσία στις τράπεζες που θα αξιολογούν την επένδυση γιατί στόχος είναι οι επενδύσεις να μην καταλήξουν κουφάρια» σημείωσε.

Τέλος, ανακοίνωσε πως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα λάβουν σε μορφή επιδοτήσεων τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.