ΓΔ: 891,83 -14,24 (-1,57 %)

Τζίρος: 56,22 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2018η
Τρίτη, 11 Μαΐου 2021

ΓΔ: 891,83 -14,24 (-1,57 %)

Τζίρος: 56,22 εκατ. €   RT

Γ. Αμυράς: Θα δοθούν λύσεις για τους δασικούς χάρτες στα Δωδεκάνησα

Θα δοθούν λύσεις για τους δασικούς χάρτες στα Δωδεκάνησα

Από την Κάρπαθο ξεκίνησε την τριήμερη επίσκεψή του στα Δωδεκάνησα ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, όπου παρουσίασε το κυβερνητικό σχέδιο επίλυσης για τα προβλήματα των δασικών χαρτών, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Κωνσταντίνο Αραβώση.

Στο Επαρχείο Καρπάθου - Η.Ν. Κάσου συναντήθηκε με τους βουλευτές Δωδεκανήσου Μάνο Κόνσολα, Γιάννη Παππά, την έπαρχο Πόπη Νικολαΐδου, τον δήμαρχο Καρπάθου Γιάννη Νισύριο, τον αντιδήμαρχο Κάσου Κώστα Περσελή, τον εκπρόσωπο του ΤΕΕ Νίκο Μπερτζουάνη και τον δικηγόρο Μιχάλη Ιωαννίδη και είχαν μια εποικοδομητική συνεργασία.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας δήλωσε: «Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με ρεαλισμό όλα τα προβλήματα που έχουν ανακύψει. Σας μεταφέρω την απόφαση του πρωθυπουργού να δοθεί άμεσα λύση. Θα διαφυλάξουμε το δάσος σύμφωνα με τις επιταγές του Συντάγματος, ενώ συγχρόνως θα διασφαλίσουμε τα νόμιμα δικαιώματα των πολιτών και θα τους απελευθερώσουμε από τις εκκρεμότητες και τα άλυτα προβλήματα που τους ταλαιπωρούσαν για δεκαετίες. Αναλαμβάνουμε νομοθετικές πρωτοβουλίες για την οριστικοποίηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στα Δωδεκάνησα, προχωράμε σε οριζόντιες διορθώσεις των δασικών χαρτών, επιλύουμε χρόνια ζητήματα σε ό,τι αφορά στις εκτάσεις με φρυγανώδη βλάστηση και ασπαλάθους».

Η έπαρχος Καρπάθου - Κάσου Πόπη Νικολαϊδου, δήλωσε: «Συζητάμε για ένα θέμα που μας ταλανίζει εδώ και 40 χρόνια και σας ζητούμε να βάλετε τη σφραγίδα σας στην επίλυση του προβλήματος. Αυτή τη γη πρέπει να την υπερασπιστούμε».

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου Ν.Δ. Μάνος Κόνσολας, είπε: «Πιστώνουμε στον υφυπουργό Περιβάλλοντος την εγρήγορση στο θέματα των δασικών χαρτών. Θα βοηθήσει η 6μηνη παράταση. Τα Δωδεκάνησα είναι αδικημένα, τώρα να ενσκήψετε στη λύση των προβλημάτων».

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου Ν.Δ. Γιάννης Παππάς, τόνισε: «Απαιτούνται ριζοσπαστικές λύσεις, πόσο μάλλον για μια περιοχή με τόσο μεγάλη γεωπολιτική σημασία και εμπιστευόμαστε το ΥΠΕΝ για την επίλυση των ζητημάτων που έχουν ανακύψει».

Αύριο Κυριακή, οι κκ Αμυράς και Αραβώσης, μαζί με τον περιφερειάρχη θα μεταβούν σε Σύμη και Χάλκη για να εξετάσουν από κοντά όλα τα ζητήματα που έχουν ανακύψει σχετικά με τους δασικούς χάρτες και να δοθούν λύσεις και οριστικό τέλος στα προβλήματα που ταλανίζουν τους πολίτες και τη δημόσια διοίκηση.

Σε δηλώσεις που έγιναν σήμερα το μεσημέρι στους δημοσιογράφους, επί την ευκαιρία της σύσκεψης, ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος εξέφρασε για μια ακόμη δημοσίως τις ευχαριστίες του για τα πολιτικά και επιστημονικά αντανακλαστικά της κυβέρνησης στο μείζον αυτό ζήτημα, ενώ και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς, εξήρε την καθοριστική συμβολή του περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου, στην διευθέτηση από την κυβέρνηση των προβλημάτων που έχουν προκύψει.

Ειδικότερα, ο περιφερειάρχης δήλωσε: «Σήμερα έχουμε τη χαρά να είναι μαζί μας ο υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Αμυράς, μαζί με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, κ. Κωνσταντίνο Αραβώση και τους συνεργάτες του, για ένα ζήτημα που έφερε πολύ μεγάλη αγωνία στους νησιώτες, αυτό των δασικών χαρτών. Ξεκινήσαμε το 2018. Ήμασταν πολύ λίγοι τότε αυτοί που είχαμε υψώσει τη φωνή και είπαμε ότι γίνεται κάτι πάρα πολύ βίαιο εις βάρος των νησιωτών, που επηρεάζει όλες τις εκφάνσεις της ζωής τους και αποτελεί την πιο σκληρή επίθεση που δέχτηκαν στη σύγχρονη ιστορία τους, στην οικονομική και στην κοινωνική τους ζωή. Τότε το χαρακτηρίσαμε ως δήμευση ιδιωτικής περιουσίας και η τοποθέτησή μας αυτή θεωρήθηκε ακραία. Η πράξη όμως την επιβεβαίωσε. Μας κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση πολλά τραύματα. Αυτό είναι το μεγαλύτερο. Μεγαλύτερο ακόμη και από τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ που μας αφαίρεσε. Όλο αυτό το διάστημα σταθήκαμε στην πλευρά του δικαίου, με πολύ σοβαρά επιχειρήματα, απολύτως τεκμηριωμένοι, για να πούμε ότι το κράτος πρέπει να σέβεται τον πολίτη. Περιμέναμε, στην κεντρική πολιτική σκηνή, να βρούμε πολιτικό προσωπικό που να έχει αίσθηση καθήκοντος και υπευθυνότητα. Στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, τα βρήκαμε.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς δήλωσε:

«Αγαπητέ κ περιφερειάρχα θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ζεστή φιλοξενία που μας προσφέρεται απλόχερα, αλλά και για κάτι ακόμα. Ήσασταν ο πρωτοπόρος το 2018 που χτυπήσατε το καμπανάκι του κινδύνου για τον νόμο τότε της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ περί των δασικών χαρτών, που είχατε δει ξεκάθαρα ότι θα προκαλούσε ένα τσουνάμι αδικιών και προσβολής της ιδιοκτησίας των πολιτών. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για το Νότιο Αιγαίο, τη Δωδεκάνησο, η οποία έχει και γεωπολιτική σημασία εξαιρετική, αλλά έχει και έναν δυναμισμό που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ανακοπεί.

Εμείς λοιπόν παραλάβαμε στα χέρια μας μια πραγματική "πυρηνική" βόμβα. Ωστόσο, αυτήν τη βόμβα την απενεργοποιούμε. Με εντολή του πρωθυπουργού και με τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης, αποφασίσαμε πρώτα από όλα -και για αυτό είμαστε σήμερα εδώ, στην καρδιά του Νοτίου Αιγαίου- για να συζητήσουμε και να σας παρουσιάσουμε τις λύσεις στα "απόνερα" που μας προκάλεσαν οι αναρτήσεις των δασικών χαρτών βασισμένοι δυστυχώς στην πολλή κακή νομοθέτηση που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε λύσεις και θα τις συζητήσουμε Ούτως η άλλως τις έχουμε συζητήσει και για το ιδιοκτησιακό καθεστώς στη Δωδεκάνησο και για τα χορτολίβαδα και τον περίφημο ασπάλαθο που φεύγει από την εξίσωση. Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε απαντήσεις και για τα χερσωμένα, αν και αυτό δεν αφορά ιδιαίτερα το Νότιο Αιγαίο Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε και το ζήτημα των δασωμένων αγρών.»

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ