«Θα βάλουμε τάξη στο ζήτημα των δασικών χαρτών»
Κωστής Χατζηδάκης

«Θα βάλουμε τάξη στο ζήτημα των δασικών χαρτών»

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Νέο νομοσχέδιο που θα έρθει προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι καθυστερήσεις στην εξέταση των αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες προανήγγειλε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης. Ο νόμος καθίσταται ουσιαστικά «υποχρεωτικός» μια και  από τις 170.000 αιτήσεις αντιρρήσεων που έχουν κατατεθεί τη διετία 2018-2019 σε όλη τη χώρα έχουν εξεταστεί μόλις οι 10.000. 

Σύμφωνα, άλλωστε, με τον κ. Χατζηδάκη αν τα πράγματα μείνουν ως έχουν τότε η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σε 27 χρόνια». Ως εκ τούτου με το σχέδιο νόμου θα προβλεφθεί αφενός η αύξηση των Επιτροπών αντιρρήσεων και η σύνδεση της αμοιβής των μελών τους με τον αριθμό των αιτήσεων που διεκπεραιώνουν και αφετέρου θα δίνεται η δυνατότητα άμεσης αξιοποίησης του ακινήτου σε περίπτωση δικαίωσης του πολίτη από την Επιτροπή Αντιρρήσεων ανεξαρτήτως εάν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εξέτασης για όλο τον νομό στο οποίο βρίσκεται το ακίνητό του  

Την ίδια ώρα, ο Υπουργός προανήγγειλε ότι μέσω υπουργικής απόφασης θα αλλάξει το εύρος  του πεδίου των δασικών χαρτών με επίκεντρο τους αναδασμούς, ώστε να ξεκαθαριστεί τι είναι δάσος και τι όχι, με στόχο να αντιμετωπιστούν καταφανείς περιπτώσεις εκτάσεων που ενώ δεν είναι δασικές «οι νόμοι λόγω δασικού φονταμενταλισμού»  θεωρούν ότι πρόκειται για δάση.