«Θα βάλουμε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τους σημερινούς Βυζαντινούς»
Νέες προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν

«Θα βάλουμε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τους σημερινούς Βυζαντινούς»

Τις εμπρηστικές δηλώσεις με στόχο την Ελλάδα συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μιλώντας στη φιέστα που διοργανώθηκε για την 569η επέτειο από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, καταφέρθηκε, για μια ακόμα φορά, κατά της χώρας μας, χωρίς ωστόσο να την κατονομάσει.

«Όπως οι πρόγονοί μας έθαψαν το Βυζάντιο, ας ελπίσουμε ότι σήμερα χτίζοντας το όραμά μας για το 2053 καταφέρουμε και εμείς να βάλουμε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τους σημερινούς Βυζαντινούς που στήνουν ίντριγκες εναντίον μας», υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος, κατά την τελετή δενδροφύτευσης στο παλιό αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, το οποίο μετατρέπεται σε εθνικό πάρκο, παρά τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Μιλώντας από μια μεγάλη εξέδρα και έχοντας δίπλα του τη σύζυγό του Εμινέ, τον πρόεδρο της Βουλής και τον ακροδεξιό εταίρο του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, Γενίτσαρους και άνδρες ντυμένους με στολές του οθωμανικού στρατού, κάλεσε το ενθουσιώδες ακροατήριο να είναι έτοιμο. «Δείξατε ότι είστε έτοιμοι για την Κωνσταντινούπολη, αν θέλει ο Θεός, σε αυτόν τον δρόμο θα βαδίσουμε και προς το 2023», είπε, απευθυνόμενος στους 560.000, που όπως σχολίασε επικαλούμενος τα επίσημα στοιχεία, συγκεντρώθηκαν για να τον ακούσουν.

Σημειώνεται ότι δημόσιοι υπάλληλοι, μαθητές, μέλη του κυβερνώντος κόμματος από κάθε γειτονιά της Κωνσταντινούπολης μεταφέρθηκαν με κάθε είδους μεταφορικό μέσο ή έφτασαν από μόνοι του καθώς όλα τα μέσα συγκοινωνίας ήταν σήμερα δωρεάν.

Κάνοντας εκτενή αναφορά στην Άλωση της Πόλης και στον Μωάμεθ τον Πορθητή, ο οποίος όπως σχολίασε, «έχει ιδιαίτερη θέση στις καρδιές μας», σημείωσε πως «ο Σουλτάνος Μωάμεθ έθαψε τα όνειρα του Βυζαντίου και πραγματοποίησε τα όνειρα των Μουσουλμάνων για 7 αιώνες. Η κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης είναι η σφραγίδα του πολιτισμού μας σε αυτή τη γεωγραφία».

Ενώ υπογράμμισε πως ο Πορθητής «δεν πήρε μόνο την Κωνσταντινούπολη. Κατέκτησε τη Σερβία, τον Μοριά, την Αθήνα, την Μολδοβλαχία, τη Βοσνία Ερζεγοβίνη και την Αλβανία. Είναι και ο Πορθητής των νησιών του Αιγαίου και της Μεσογείου για να έχουν λόγο οι Οθωμανοί εκεί».

Όπως υποστήριξε, σε όλες τις καταστροφές η Τουρκία προσπαθεί «να πει σταματήστε». «Λέμε στοπ στη Λιβύη, τη Συρία, το Ιράκ, τη Μεσόγειο και το Αιγαίο», ενώ για τον πόλεμο στην Ουκρανία είπε πως «λέμε στοπ στην Κριμαία».

«Η Τουρκία θα συνεχίσει να πολεμάει κατά των τρομοκρατών στη βόρεια Συρία μέχρι να τους ξεριζώσουμε», υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Εμφανίστηκε βέβαιος πως τίποτα δεν μπορεί να διαταράξει το μέλλον της «ευλογημένης μας χώρας» και έστειλε μήνυμα και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, τονίζοντας πως «είμαστε εδώ μέχρι την τελευταία μας ανάσα».

«Δεν θα περιμένουμε την άδεια της Ουάσινγκτον»

Νωρίτερα, μιλώντας σε δημοσιογράφους που τον συνόδευσαν στο ταξίδι του στο Αζερμπαϊτζάν, ο Ερντογάν είχε δηλώσει, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, πως η Τουρκία δεν θα περιμένει την «άδεια» των ΗΠΑ για να εξαπολύσει μια νέα επίθεση στη Συρία.

«Δεν μπορούμε να καταπολεμάμε την τρομοκρατία περιμένοντας την άδεια από οποιονδήποτε», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος και επισήμανε: «Τι θα κάνουμε αν οι ΗΠΑ δεν κάνουν αυτό που τους αναλογεί στη μάχη κατά της τρομοκρατίας; Θα τα βγάλουμε πέρα μόνοι».

Οι ΗΠΑ, μέσω του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις, είχαν δηλώσει την Τρίτη ότι «ανησυχούν βαθιά» από την ανακοίνωση που έκανε τη Δευτέρα ο Ερντογάν για προσεχή έναρξη νέας τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στη βόρεια Συρία με στόχο να εξασφαλίσει στην Άγκυρα τη δημιουργία "ζώνης ασφαλείας" πλάτους 30 χιλιομέτρων στα σύνορά της.

«Καταδικάζουμε κάθε κλιμάκωση. Υποστηρίζουμε τη διατήρηση των υφιστάμενων γραμμών εκεχειρίας», υπογράμμισε ο Πράις.

Σημειώνεται ότι από το 2016, η Άγκυρα έχει πραγματοποιήσει τρεις επιθέσεις στη βόρεια Συρία κατά των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), της κουρδικής πολιτοφυλακής την οποία η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατική. Ωστόσο, η YPG υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ κυρίως για την καταπολέμηση των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.