Θα βάλει η Fed φρένο στο παγκόσμιο χρηματιστηριακό πάρτι;

Θα βάλει η Fed φρένο στο παγκόσμιο χρηματιστηριακό πάρτι;

Οι αγορές διεθνώς κρατούν την επαφή τους με τα ιστορικά τους υψηλά, εν μέσω προεξόφλησης των αποφάσεων της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς της Fed (FOMC) για διατήρηση της υφιστάμενης νομισματικής πολιτικής.

Κάτι που αποκτά μεγαλύτερη αξία αναλογιζόμενοι πως μια από τις κρισιμότερες μεταβλητές στη συνέχιση (ή όχι) του χρηματιστηριακού... πάρτι παγκοσμίως είναι οι πληθωριστικές πιέσεις και η μαζί με αυτές συνθηκολόγηση των κεντρικών τραπεζών σε παύση των προγραμμάτων επαναγοράς χρέους.

Εξάλλου, στο άκουσμα και μόνο της ενδεχόμενης προ εβδομάδων μεταστροφής της Fed, απόρροια των προσδοκιών για πληθωρισμό, τα ομόλογα πιέστηκαν με αντίστοιχη άνοδο των αποδόσεων, σχηματίζοντας την απόκλιση με το επιτόκιο αναφοράς.

Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα η απόδοση του 10ετούς αποσυμπιέστηκε ακόμα περισσότερο προς την περιοχή του +1,49%, με αυτήν του 30ετούς να παραμένει στα +2,17%, κάτι που μεταφράζεται σε περαιτέρω ενδυνάμωση μιας ουδέτερης απόφασης της FOMC, η οποία συνεδριάζει αύριο και μεθαύριο, με την αντίστοιχη παραδοσιακή απόφαση και συνέντευξη.

Τα παραπάνω έχουν βάση στην ύποπτη αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή των ΗΠΑ στο 4,2% σε ετήσια βάση για τον Απρίλιο, ένα φαινόμενο που λόγω της συνεχιζόμενης αυξητικής πορείας τους τελευταίους μήνες, υπονοεί πληθωρισμό άνω του τιθέμενου ορίου από την Κεντρική Τράπεζα.

Ακόμα παραπάνω, οι υψηλότατοι ρυθμοί ανάπτυξης πέριξ του 4,7%-5,2% δημιουργούν μοιραία την αίσθηση μιας υπερθερμασμένης οικονομίας, όπου κάθε μήνας είναι κρίσιμος για το έναυσμα της Fed σε αύξηση του επιτοκίου αναφοράς της, ώστε να εκκινήσει μηχανισμό αποσυμπίεσης

Τέλος, τα βλέμματα στρέφονται στην αγορά εργασίας, ώστε να συναποφασισθεί η απορρόφηση της ως άνω αναφερθείσας μεγέθυνσης και των πολλαπλασιαστικών της φαινομένων στο εισόδημα -κυρίως- και σε άλλους δευτερεύοντες δείκτες. Διότι σε πρόσφατες δηλώσεις των αξιωματούχων της Fed, φαίνεται να υπάρχει ακόμα περιθώριο βελτίωσης, απέχοντας από ένα θεωρητικό σημείο «πλήρους» απασχόλησης.

Σε κάθε περίπτωση, η άνοδος των τιμών των μετοχών συνεχίζεται απρόσκοπτα, και ακολουθούμε την τάση με κάθε κόστος. Μένει να δούμε τον συνδυασμό των παραπάνω με το νέο φορολογικό καθεστώς και την αντίδραση των εταιρικών κολοσσών, και πιθανότατα μια διαρθρωτική αλλαγή θα αναγνωσθεί στο ταμπλό γρήγορα, ώστε να υπάρξει -έστω και μερική- απεμπλοκή από μετοχικούς τίτλους το δυνατόν συντομότερο, με τα ήδη υψηλά κέρδη που έχουν ήδη γραφτεί στα χαρτοφυλάκια.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.