7ος χρόνος, ημέρα 2099η
Σάββατο, 31 Ιουλίου 2021

Θα ακούσουμε, επιτέλους, τί λένε ο VAR κι ο διαιτητής; Η FIFA το σκέφτεται...

Θα ακούσουμε, επιτέλους, τί λένε ο VAR κι ο διαιτητής; Η FIFA το σκέφτεται...
AP PHOTO

Μετά τον «νόμο Βενγκέρ» που σκοπεύει να κάνει πιο επιθετικό το ποδόσφαιρο, η FIFA και το IFAB, το Συμβούλιο που είναι υπεύθυνο για τους κανονισμούς του ποδοσφαίρου, σκέφτονται να κάνουν μια ακόμη αλλαγή: να ανάψουν το «πράσινο φως» για τη δημοσίευση των συνομιλιών μεταξύ του πρώτου διαιτητή και του VAR ώστε να γίνονται καλύτερα κατανοητές από τους θεατές – εντός και εκτός γηπέδου – οι αποφάσεις τους ιδίως στις επίμαχες φάσεις.

Το γεγονός πως οι οπαδοί θα μπορούσαν ν' αποκτήσουν πρόσβαση στο ηχητικό υλικό αναμφίβολα θα άλλαζε και την άποψη που μεγάλη μερίδα από αυτούς έχει για την τεχνολογική αλλαγή. Μέχρι τώρα, το IFAB ήταν εναντίον της «ζωντανής μετάδοσης» των συνομιλιών. Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο, πλέον, πως υπάρχει έλλειμμα στην επικοινωνία των αποφάσεων των ρέφερι στο κοινό.

Σε άλλα αθλήματα που οι διαιτητές τους επίσης χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να κρίνουν τις δύσκολες φάσεις, οι αποφάσεις δεν παίρνονται στα... κρυφά. Στο NBA και στο NFL οι διαιτητές εξηγούν. Οι μεν λένε τις αποφάσεις στους τηλεοπτικούς σχολιαστές και οι δε έχουν σύνδεση με τα ηχεία του γηπέδου για να εξηγούν τί σφύριξαν. Στο ράγκμπι και στο κρίκετ οι συνομιλίες ακούγονται. Στην ποδοσφαιρική λίγκα της Αυστραλίας όπου δοκίμασαν τη δημοσιοποίηση των συνομιλιών θεωρούν πως το... πείραμα πέτυχε. Πέραν αυτού, περιστασιακά έχουν ακουστεί συνομιλίες, αλλά καιρό μετά από τα συμβάντα. Συνέβη έπειτα από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018, αλλά και στα μεγάλα πρωταθλήματα όταν οι αρχιδιαιτητές κάνουν αναλύσεις ή παρουσιάσεις για την λειτουργία και την αποτελεσματικότητα του VAR.

«Φυσικά και θα το συζητήσουμε», υποστήριξε ο πρόεδρος της FIFA, Τζάνι Ινφαντίνο, ενώ ο CEO της Αγγλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Μαρκ Μπούλιγχαμ, τόνισε: «είναι ευρέως αναγνωρισμένο πως αυτή η διαδικασία βοήθησε τα άλλα αθλήματα και επιπλέον εμπλούτισε την εμπειρία των θεατών και των τηλεθεατών. Θα δούμε πως θα εξελιχθεί το ζήτημα, αλλά μιλάμε επ' αυτού ώστε να δώσουμε στον κόσμο που θα είναι στο γήπεδο ή και στο σπίτι του τη δυνατότητα να ακούσει τις συζητήσεις του διαιτητή με τον VAR».