Θ. Τοσουνίδης (ΑΝΕΛ): Η ισχυρή κυβέρνηση που βγάζει τη χώρα από τα Μνημόνια δεν θα γονατίσει

Θ. Τοσουνίδης (ΑΝΕΛ): Η ισχυρή κυβέρνηση που βγάζει τη χώρα από τα Μνημόνια δεν θα γονατίσει

Με μπαράζ συνεντεύξεών του ο εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί μετά την ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή Γιώργου Λαζαρίδη, αναπαράγοντας ταυτόχρονα το κυβερνητικό αφήγημα περί συμφερόντων που χτυπάνε την κυβέρνηση.  

Καταρχήν και μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο Θεόδωρος Τοσουνίδης επιχείρησε να διαχωρίσει τις περιπτώσεις του Δημήτρη Καμμένου και του Γιώργου Λαζαρίδη. Συγκεκριμένα, άφησε υπόνοιες για συμφέροντα πίσω από την στάση του Δ. Καμμένου στην ψήφο δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, προσθέτοντας πως ο βουλευτής επί πολύ καιρό μεθοδεύει την έξοδό του από τους Ανεξάρτητους Έλληνες υιοθετώντας προσωπική γραμμή σε πολλά ζητήματα.

Συμπλήρωσε πως ο κ. Καμμένος αρνείται να παραδώσει την θέση του αντιπροέδρου της Βουλής. «Καταθέτει καθημερινά τα πειστήρια για τον χαρακτήρα του», είπε.

Αντίθετα, για τον κ. Λαζαρίδη εκτίμησε ότι πρόκειται για συναισθηματικό άνθρωπο που, όπως φαίνεται, δεν μπόρεσε να σταθεί στο ύψος των ευθυνών. Εξέφρασε την ελπίδα πως δεν θα αποδειχτεί ότι ο βουλευτής, που ανεξαρτητοποιήθηκε χθες, είχε άλλα κίνητρα.

Ο κ. Τοσουνίδης πάντως στήριξε πλήρως τις καταγγελίες του Μεγάρου Μαξίμου περί επιχειρηματικών κύκλων που στηρίζουν την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης υποστηρίζοντας πάντως πως, παρά τις δύο απώλειες, η Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ είναι «απολύτως συμπαγής» κι ότι δεν προσδοκά πρόωρες εκλογές.

 

Στη συνέχεια και μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ κάλεσε τον αποχωρήσαντα βουλευτή του κόμματος Γιώργο Λαζαρίδη να αποδείξει ότι είναι ηθικά τα κίνητρά του και τίποτα άλλο και να επιστρέψει τη βουλευτική του έδρα στο Κίνημα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, εκεί όπου ανήκει.

«Δεν θα βιαζόμουν ακόμα και σήμερα για τον Γιώργο Λαζαρίδη. Θα ήθελα να έχει την ευκαιρία να αποδείξει με πράξεις ότι αυτά που επικαλέστηκε ως πολιτικές ανησυχίες ή ηθικά ανοιχτά διλήμματα είναι πράγματι έτσι. Κι αυτό μπορεί να το αποδείξει με έναν και μοναδικό τρόπο: επιστρέφοντας τη βουλευτική του έδρα στο Κίνημα των Ανεξάρτητων Ελλήνων», τόνισε ο κ. Τοσουνίδης.

«Είναι χαρακτηριστικό το κλίμα που επιχειρείται να δημιουργηθεί τις τελευταίες εβδομάδες στην Ελλάδα» σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ. Ο κ. Τοσουνίδης διαβεβαίωσε ότι «η κυβέρνηση είναι και ισχυρή και σταθερή» και ακόμα πιο ισχυρή και σταθερή, όπως είπε, είναι η παρουσία των ΑΝΕΛ. «Άλλωστε», σημείωσε, «έχουμε ζήσει τέτοιες καταστάσεις και στο πρόσφατο και στο μακρινό παρελθόν, από τότε που ξεκινήσαμε την πορεία μας. Τίποτα δεν μπόρεσε να μας αναχαιτίσει, τίποτα δεν μπόρεσε να μας χτυπήσει και να μας γονατίσει. Το ίδιο συμβαίνει και τώρα».

Ερωτηθείς εάν οι ΑΝΕΛ αιφνιδιάστηκαν από την κίνηση αυτή του κ. Λαζαρίδη ή τους είχε προϊδεάσει με κάποιον τρόπο, ο κ. Τοσουνίδης απάντησε: «Οι συζητήσεις ήταν πάντα πολιτικού περιεχομένου. Το βράδυ της Δευτέρας και με τη δική μου παρουσία υπήρξε συνάντηση με τον πρόεδρο του Κινήματος. Τα πράγματα απαντήθηκαν, ολοκληρώθηκαν. Η βασική του πολιτική ένσταση ήταν συμπυκνωμένη σε αυτό που άλλωστε αναφέρει και στην επιστολή που κατέθεσε στο προεδρείο της Βουλής, ότι δεν δέχεται να απορρίπτεται το αίτημα των ΑΝΕΛ από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο για μια διευρυμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, εάν και όταν έρθει η περίφημη αυτή συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή. Το πράγμα αυτό απαντήθηκε άμεσα, χθες το πρωί, από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο με τις δηλώσεις του, που είπε πως είναι ένα ζήτημα προς συζήτηση από τη στιγμή που το καταθέτει ο κυβερνητικός εταίρος, άρα εξέλιπε και ο πολιτικός λόγος που αναφέρθηκε. Από εκεί και πέρα δεν υπήρχε τίποτα άλλο, όπως ο ίδιος διαβεβαίωνε, για να προϊδεάζει για την επόμενη κίνησή του».

Κληθείς να σχολιάσει αν είναι ασφαλής η πλειοψηφία των 152 εδρών στη Βουλή, ο κ. Τοσουνίδης επισήμανε ότι οι αριθμοί μπορεί να δείχνουν ότι είναι οριακή αλλά θα πρέπει να σκεφτεί κανείς ότι «η κυβέρνηση αυτή ούτως ή άλλως είναι ισχυρή, λειτουργεί, ολοκληρώνει προγράμματα, βγάζει τη χώρα από τα μνημόνια, έχει πολιτικές ανάπτυξης και οικονομικής ανακούφισης των Ελλήνων με πλειοψηφίες που είναι στα όρια του 150 συν κάτι. Άρα έχουμε μάθει να ζούμε, να λειτουργούμε και να είμαστε αποτελεσματικοί με αυτή τη συνθήκη, με αυτή την πολιτική κατάσταση».