Θ. Θεοχαρόπουλος: Σε θετική κατεύθυνση η συμφωνία - Δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης

Θ. Θεοχαρόπουλος: Σε θετική κατεύθυνση η συμφωνία - Δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης

Η συμφωνία με την πΓΔΜ κινείται σε θετική κατεύθυνση και στην εθνική γραμμή, όπως χαράχτηκε μετά το 95, τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας της ΝΔ κατά της κυβέρνησης ενώ όσον αφορά την πρόταση δυσπιστίας ανέφερε πως «είναι σαφές ότι δεν θα δώσουμε καμία ψήφο εμπιστοσύνης σε αυτή την αδιέξοδη κυβέρνηση, που συσσωρεύει αντικοινωνικές πολιτικές με την πρόσφατη ψήφιση και του πολυνομοσχεδίου με τα πρόσθετα βάρη στα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα».

Πρόσθεσε ότι αυτό «θα πράξουμε στην πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ καθώς μεταξύ άλλων σε αυτή αναφέρεται ότι «3,5 χρόνια τώρα η κυβέρνηση φτωχοποιεί τους πολίτες, δέσμευσε τη χώρα με βαριές περικοπές συντάξεων και μισθών, αύξησε τους φόρους και υποθήκευσε τη δημόσια περιουσία με την ανασφάλεια να κυριαρχεί παντού και με βλάβη στη λειτουργία των θεσμών και του κράτους δικαίου».

Αναφερόμενος στη συμφωνία με την πΓΔΜ κατέθεσε την άποψη ότι κινείται σε θετική κατεύθυνση και στην εθνική γραμμή, όπως χαράχτηκε μετά το 95, αναφέροντας χαρακτηριστικά τα ζητήματα του «erga omnes, με διεθνή συμφωνία και αναθεώρηση του Συντάγματος με δεσμευτικές εγγυήσεις, για να αποτραπούν τα ζητήματα αλυτρωτισμού». Επανέλαβε όμως πως εάν έρθει στη Βουλή, πρέπει να συνοδεύεται από τη δέσμευση του πρωθυπουργού ότι αμέσως μετά θα προχωρήσει στην προκήρυξη εκλογών.

Ο κ. Θεοχαρόπουλος χαρακτήρισε προβληματικά τα σημεία που αφορούν την ιθαγένεια, τη γλώσσα αλλά και τα εμπορικά σήματα, παραδεχόμενος ωστόσο, ότι είναι δεδομένο πως «ένας συμβιβασμός δεν μπορεί να ικανοποιεί απόλυτα καμία πλευρά».

Πρόσθεσε πως η υλοποίηση της συμφωνίας εξαρτάται κυρίως από τις ενέργειες της γειτονικής χώρας που μένει να αποδείξει ότι μπορεί να εφαρμόσει αυτά που υπέγραψε.

«Θέλουμε βιώσιμη λύση κοινά αποδεκτή και από τις δύο πλευρές. Παράταση του σημερινού τέλματος ενέχει τον κίνδυνο να εξυπηρετήσει μόνο τα Σκόπια, μέσα από τη de facto μονοπώληση του ονόματος "Μακεδονία"» είπε ο κ. Θεοχαρόπουλος και επιτέθηκε στη ΝΔ, λέγοντας ότι «φέρει διαχρονικά την κύρια ευθύνη για τη δημιουργία αυτού του ζητήματος και με τις συνεχείς υπαναχωρήσεις και μεταμορφώσεις της, δεν συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας εθνικής γραμμής. Η θέση του κ. Μητσοτάκη για μη λύση στο θέμα δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα. Είναι απαράδεκτο η ΝΔ να κρατά σήμερα αυτή τη στάση» πρόσθεσε.

Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση για διγλωσσία «με τις ακραίες και αντιφατικές δηλώσεις των ΑΝΕΛ» και ζήτησε «να παρουσιασθεί η αλήθεια προς τον ελληνικό λαό και όχι μία επικοινωνιακή προπαγάνδα για εξυπηρέτηση μικροκομματικών στόχων».

Ο κ. Θεοχαρόπουλος κάλεσε τo Κίνημα Αλλαγής «να μείνει αταλάντευτα προσηλωμένο στην επιλογή για πολιτική αυτονομία την οποία και πρέπει να αποδεικνύει καθημερινά, όχι μόνο απέναντι στις αδιέξοδες κυβερνητικές πολιτικές, αλλά απέναντι και στον απαράδεκτο τρόπο που ασκεί αντιπολίτευση η ΝΔ».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επέμεινε στη θέση ότι «πρέπει να λυθεί ένα πρόβλημα που λιμνάζει εδώ και 26 χρόνια, δηλητηριάζοντας τις σχέσεις των δυο χωρών, πρόβλημα που δίνει τη δυνατότητα στην Τουρκία να παίζει «παιχνίδια προστασίας» των βαλκανικών λαών που δήθεν απειλούνται από την Ελλάδα, αλλά και ένα πρόβλημα που τροφοδοτεί το μίσος, πηγή από την οποία εκπηγάζει η ακροδεξιά και ο φασισμός. Η λύση μπορεί να βάλει τέλος στα παραπάνω προβλήματα και να μετατρέψει την Ελλάδα σε παράγοντα ειρήνης στα Βαλκάνια, ενώ δημιουργεί μια ισχυρή ασπίδα κατά των εντάσεων της χώρας με την Τουρκία».

Στη συνέχεια ο κ. Θεοχαρόπουλος ζήτησε εκ νέου «να μην επιτρέψουμε στον κ. Τσίπρα να κάνει ότι και τον Αύγουστο του 2015, να μην αναλαμβάνει καμία δέσμευση εκ μέρους του και να ζητάει υπεύθυνη στάση μόνο από την αντιπολίτευση». 

«Η ψήφιση της συμφωνίας, όταν και εάν έρθει στη Βουλή, πρέπει να συνοδεύεται με την δέσμευση του Πρωθυπουργού ότι αμέσως μετά θα προχωρήσει στην προκήρυξη εκλογών με δεδομένο μάλιστα ότι σε ένα κρίσιμο εθνικό θέμα θα αποδειχθεί ότι δεν έχει πραγματική κυβερνητική πλειοψηφία» είπε χαρακτηριστικά

«Σε αυτές τις δύσκολες ώρες για την χώρα με ανοιχτά εθνικά ζητήματα και την οικονομική κρίση στην κορύφωσή της, ο τόπος χρειάζεται μια ενωμένη Κεντροαριστερά, μία ισχυρή προοδευτική παράταξη. Το εγχείρημα του Κινήματος Αλλαγής με τη συγκρότηση ενός νέου φορέα από κόμματα και κινήσεις θα προχωρήσει με ενωτική διάθεση, πλουραλισμό και εξωστρεφή δράση στην κοινωνία. Είμαστε αποφασισμένοι για την ανατροπή των σημερινών πολιτικών συσχετισμών ώστε να δώσουμε προοδευτικές λύσεις στην κοινωνία» κατέληξε ο κ. Θεοχαρόπουλος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία intime news