Θ. Σκυλακάκης: Το επικρατέστερο σενάριο είναι ανάπτυξη λίγο πάνω από 4,5% για το 2021  

Θ. Σκυλακάκης: Το επικρατέστερο σενάριο είναι ανάπτυξη λίγο πάνω από 4,5% για το 2021  

Το δεύτερο σενάριο του προσχεδίου του προϋπολογισμού, δηλαδή ανάπτυξη 4,5% με 5% και όχι 7,5% φαίνεται ότι επικρατεί, σύμφωνα με τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη μετά την επιβολή του δεύτερου lockdown. Αυτό υπογράμμισε ο ίδιος μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Το προσχέδιο του προϋπολογισμού περιλαμβάνει 2 σενάρια. Το πρώτο περιέγραφε την πορεία κατά την οποία θα πήγαινε καλά το ζήτημα της πανδημίας. Το 2ο χειρότερο σενάριο είχε lockdown που τελικά ήρθε νωρίτερα και προέβλεπε ανάπτυξη 4,5%. Εκτιμούμε ότι θα είναι λίγο υψηλότερη. Η εικόνα που έχουμε είναι ότι θα πάμε στο 2ο σενάριο».  

Την ίδια ώρα, προανήγγειλε ότι έχουμε μπροστά μας έξι δύσκολους μήνες, αλλά όπως προσέθεσε σίγουρα θα βγούμε από την κρίση στο δεύτερο τρίμηνο του 2021, τόσο από την υγειονομική όσο και από την οικονομική. Η ανάκαμψη μπορεί να είναι δυναμική. Οι ενδείξεις υπάρχουν. Το είδαμε με την αναβάθμιση από τον οίκο Moody΄s. Το είδαμε από την έλευση της Microsoft και της VW», σημείωσε με νόημα και μάλιστα προανήγγειλε ότι στο εγγύς μέλλον θα έρθουν κι άλλες εταιρείες να επενδύσουν στη χώρα μας.  

Ο κ. Σκυλακάκης, αφού μίλησε για έξι δύσκολους μήνες που έχουμε μπροστά μας, υπογράμμισε ότι θα χρειαστεί και η ατομική ευθύνη, διότι «δεν μπορεί να λειτουργήσει η κοινωνία χωρίς ατομική ευθύνη».  Το κράτος, συμπλήρωσε δεν μπορεί να συνεχίσει χωρίς ατομική ευθύνη. «Δεν είναι κακή λέξη η ευθύνη και να προσπαθείς να μετέχεις δημιουργικά σε ένα κοινωνικό σύνολο. Η κυβέρνηση έχει τους πόρους και θα βοηθήσει την οικονομία με σύνεση και σωφροσύνη. Να βοηθήσουμε αυτούς που έχουν ανάγκη για να βγούμε από αυτή την κρίση», προσέθεσε.  

Σε ότι αφορά, την αύξηση των δαπανών προς πολίτες και επιχειρήσεις λόγω της πανδημίας τόνισε ότι αν ακολουθούσαμε τις προτροπές της αντιπολίτευσης θα μπαίναμε σε μια περιπέτεια σαν αυτή που περάσαμε τόσο χρόνια. «Πολλά από αυτά τα έξοδα είναι δανεικά», ανακοίνωσε και έκανε λόγο για έλλειμα που δανειζόμαστε από το μέλλον. «Ο Σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να δανειστούμε από μελλοντική ανάπτυξη και ανάκαμψη», είπε και συμπλήρωσε ότι μόνο αυτό το έτος θα ξεπεράσουμε τα 70 δις ευρώ σε δαπάνες.