Θ. Σκυλακάκης: Τι θα ισχύσει με τις αποδείξεις και το «χτίσιμο του αφορολόγητου»

Θ. Σκυλακάκης: Τι θα ισχύσει με τις αποδείξεις και το «χτίσιμο του αφορολόγητου»

Διευκρινίσεις σχετικά με την διαχείριση των αποδείξεων και το «χτίσιμο του αφορολόγητου» έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, γνωστοποιώντας ότι με μια νέα εφαρμογή της ΑΑΔΕ οι πολίτες θ μπορούν να σκανάρουν τις αποδείξεις που παίρνουν όταν πληρώνουν σε μετρητά.

Αναλυτικά, μιλώντας στην ΕΡΤ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε πως όσον αφορά στο «χτίσιμο του αφορολόγητου» ισχύουν τα γνωστά για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις. «Θα δούμε το πώς αυτά θα προσαρμοστούν στη βάση των lockdown γιατί όντως εκεί υπάρχει ένα πρόβλημα», σημείωσε και πρόσθεσε πως τα πληττόμενα νοικοκυριά πάντως θα έχουν μικρότερο θέμα γιατί οι ενισχύσεις που έχουν λάβει δεν μετράνε ως εισόδημα, οπότε δεν μετράει στις ενισχύσεις το 30%.

Ετοιμάζεται επίσης μια νέα εφαρμογή από την ΑΑΔΕ για τις χάρτινες αποδείξεις, μέσω της οποίας θα μπορούν οι πολίτες να σκανάρουν τις αποδείξεις που παίρνουν όταν πληρώνουν με μετρητά. «Με τον τρόπο αυτό θα μπορεί η ΑΑΔΕ να ελέγχει εάν η ίδια απόδειξη δηλώθηκε από αυτόν που την εξέδωσε», επισήμανε..

Σύμφωνα με τον υπουργό «αυτό θα μας δώσει ένα πολύ ισχυρό όπλο και θα δώσουμε και τα αντίστοιχα κίνητρα για να συλλάβουμε τα κυκλώματα που «χακάρουν» τις ταμειακές μηχανές ώστε να μην δηλώνονται οι αποδείξεις». «Ο πολίτης νομίζει ότι έχει πληρώσει το ΦΠΑ στο κράτος, ενώ στην πραγματικότητα κάποιος τον υφαρπάζει», υπογράμμισε.

«Εκεί θα συνεργαστούμε πολίτες και Πολιτεία για να θέσουμε τέλος σε ένα πολύ εκτεταμένο σύστημα φοροδιαφυγής. Αυτά όλα θα ισχύσουν από την ώρα που θα ανακοινωθούν», κατέληξε ο υπουργός.