Θ. Σκυλακάκης: Τι θα ισχύσει για επιστρεπτέα προκαταβολή και ηλεκτρονικές αποδείξεις

Θ. Σκυλακάκης: Τι θα ισχύσει για επιστρεπτέα προκαταβολή και ηλεκτρονικές αποδείξεις

Για τους τρόπους στήριξης των επιχειρήσεων που δοκιμάζονται από την πανδημία αλλά και τον εκσυγχρονισμό του συστήματος μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, τονίζοντας ότι βρίσκεται στα σκαριά σχεδιασμός για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις, αλλά και ότι  αναμένεται η πρώτη δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ωστόσο ανέφερε ότι δεν υπάρχει εικόνα για τους επόμενους μήνες καθώς αυτό εξαρτάται από την πορεία της πανδημίας. 

Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας το πρωί στην τηλεόραση του Mega, τόνισε ότι "πράγματι είναι επείγον το θέμα των επιταγών. Απαιτεί νομοθετική διάταξη που θα υπάρξει στο αμέσως επόμενο νομοσχέδιο. Έχει προετοιμαστεί και θα την ανακοινώσουμε στις αρχές της επόμενες εβδομάδας. Θα υπάρχει ρύθμιση για τις επιταγές που θα αφορά κυρίως την περίοδο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, δηλαδή αυτούς που έχουν πληγεί στο δεύτερο lockdown, το οποίο έχει ειδικά χαρακτηριστικά λόγω και του click away", είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών για το θέμα των επιταγών.

Για το θέμα της επιστρεπτέας προκαταβολής ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι "θα είναι επιστρεπτέο το 50%. Το ποσό είναι δεδομένο και θα πρέπει να δούμε πώς θα διανεμηθεί ανάλογα με τις συνθήκες που θα διαμορφωθούν".

Αναφορικά με το πώς βλέπει τη μεγάλη εικόνα της οικονομίας για τους μήνες που έρχονται, ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι "δεν έχουμε ακόμη εικόνα του πώς θα εξελιχθεί ο Φεβρουάριος, είναι συνάρτηση πολλών πραγμάτων, περιλαμβανομένων και των εμβολιασμών αλλά και του πώς θα συμπεριφερθούμε. Οι πόροι μιας οικονομίας είναι πάντα πεπερασμένοι. Από ένα σημείο και πέρα δανειζόμαστε για να τα βγάλουμε πέρα, αλλά αυτά τα δανεικά κάποια στιγμή θα κληθούμε να τα επιστρέψουμε. Συνεπώς χρειάζεται τεράστια αυτοσυγκέντρωση τους επόμενους μήνες, όσο περισσότερο προσέξουμε υγειονομικά, τόσο μειώνεται το οικονομικό κόστος".

Για τις επιχειρήσεις που έκαναν έναρξη το 2020, ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι "Αυτές τις βάλαμε για πρώτη φορά στην 4, θα μπουν και στην 5. Κάθε φορά που θα γίνεται μια καινούργια επιστρεπτέα θα διευρύνεται. Το πρόβλημα με τις νέες επιχειρήσεις είναι ότι δεν έχουμε συγκριτικά στοιχεία τζίρου. Η δυσκολία είναι ότι μια νέα επιχείρηση αυξάνει το τζίρο της υπό κανονικές συνθήκες όσο περνούν οι μήνες. Για τις επιχειρήσεις που έχουν μπει στην πρώτη, 2η και 3η επιστρεπτέα προκαταβολή, δεν θα υπάρξει γενικευμένη ανακοίνωση, χρειάζεται εξατομικευμένος χειρισμός αυτών των επιχειρήσεων. Θα χρειαστεί να έχουμε ολοκληρωμένο το 2020 για να δούμε τι έχει συμβεί με τις επιχειρήσεις. Δεν είναι μόνο ο τζίρος. Πρέπει να δούμε και τα άλλα στοιχεία για να καταλήξουμε".

"Η πραγματικότητα είναι ότι οι επιστροφές στην περίπτωση της επιστρεπτέας ξεκινούν από το 2022. Συνεπώς υπάρχει ο χρόνος να το κάνουμε την κατάλληλη στιγμή, τη στιγμή που θα πρέπει οι επιχειρηματίες αυτοί να λάβουν αποφάσεις, όχι τώρα που η οικονομία είναι κλειστή", πρόσθεσε ο ίδιος.