Θ. Σκυλακάκης: Σχέδιο 8 μηνών για στήριξη της οικονομίας

Θ. Σκυλακάκης: Σχέδιο 8 μηνών για στήριξη της οικονομίας

Σε σχέδιο, που θα αναπτύσσεται σε διάστημα 8 μηνών, ανάλογα με τις ανάγκες στήριξης της ελληνικής οικονομίας αναφέρθηκε ο υφυπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης. Μεταξύ των μέτρων που περιέγραψε σε απάντηση του στην Βουλή, ανέφερε πως τα 5 δις ευρώ που ανακοινώθηκαν είναι η «αρχή της αντιμετώπισης» της κρίσης, προαναγγέλλοντας πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξει εξειδικευμένη στήριξη επιχειρήσεων, πακέτο για άνεργους ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ενταχθούν στο επίδομα των 800 ευρώ και οι επιστήμονες.

«Υπάρχει μια μεγάλη αβεβαιότητα που μας επιβάλλει να είμαστε συντηρητικοί και να κινούμαστε σε φάσεις. Είναι η διάρκεια, η ένταση του φαινομένου, που πιθανότατα να χτυπήσει σκληρά τον τουρισμό το καλοκαίρι και να επανέλθει το φθινόπωρο, και οι άγνωστες παρενέργειες από μία παγκόσμια ύφεση. Αρα πρέπει να φυλάμε δυνάμεις για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας -όχι στο επόμενο 15ήμερο- αλλά στο επόμενο 8μηνο αν υποθέσουμε ότι αυτή η κρίση θα αρχίσει να ξεπερνιέται αρχές του 2021» τόνισε, επισημαίνοντας πως μετά την πρώτη φάση μέτρων που είχαν οριζόντιο χαρακτήρα τα επόμενα στάδια θα προβλέπουν εξατομικευμένη στήριξη στις επιχειρήσεις.

«Εχουμε μπροστά μας μια αβεβαιότητα και στην σχέση με το ποιοι πλήττονται. Στην συνέχεια θα περάσουμε σε εξειδικευμένη στήριξη όπως κάναμε με την επιστρεπτέα προκαταβολή που στηρίζεται στον τζίρο Μαρτίου των επιχειρήσεων» σημείωσε. «Όταν θα έχουμε περισσότερα στοιχεία απο δηλώσεις Απριλίου και Μαίου θα πάμε σε πιο εξατομικευμένες λύσεις» δήλωσε.

«Ετοιμάζεται πακέτο και για τους μακροχρόνια άνεργους και συνολικά για τους άνεργους καθώς και για επιχειρήσεις που σήμερα δεν καλύπτονται» είπε επίσης χαρακτηριστικά για να προσθέσει ότι αν η κρίση συνεχιστεί θα ενταχθούν στο επίδομα των 800 ευρώ και οι επιστήμονες.

Απαντώντας τέλος, στις προτάσεις της αντιπολίτευσης που ζητά εμπροσθοβαρή αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της κρίσης είπε πως «εάν ρίξουμε όλα τα χρήματα σε μια στιγμή που οι επιχειρήσεις είναι κλειστές και δεν είναι έτοιμες να κοιτάξουν την επόμενη ημέρα και δεν έχουν σχεδιασμό για την επόμενη ημέρα φοβάμαι ότι τα χρήματα θα αξιοποιηθούν όχι με βέλτιστο τρόπο».

Υπογράμμισε χαρακτηριστικά πως «αν ρίξουμε όλα τα χρήματα χωρίς να γνωρίζουμε τι χρειάζεται κάθε επιχείρηση θα τα ρίξουμε τσάμπα. Τα χρήματα είναι πεπερασμένα και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Το χειρότερο είναι να πυροβολείς, αλλά όταν θα έρθει ο εχθρός να μην έχεις πυρομαχικά».