Θ. Σκυλακάκης: Παρά την αβεβαιότητα, θα κάνουμε έντιμη προσπάθεια στην κατάρτιση του προϋπολογισμού

Θ. Σκυλακάκης: Παρά την αβεβαιότητα, θα κάνουμε έντιμη προσπάθεια στην κατάρτιση του προϋπολογισμού

«Παρά το γεγονός ότι υπάρχει η αβεβαιότητα της πανδημίας, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να καταρτίσουμε προϋπολογισμό, να τον ψηφίσουμε και να προσπαθήσουμε, κατά το δυνατόν, να προβλέψουμε σωστά. Δεν ξέρω πόσο σωστά θα προβλέψουμε, αλλά σας διαβεβαιώ ότι η προσπάθεια να είναι έντιμη», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας σήμερα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για τον απολογισμό και τον ισολογισμό του κράτους του οικονομικού έτους 2018.

«Η περίοδος αυτή της πανδημίας είναι μια περίοδος μεγάλης δημοσιονομικής σύγχυσης, διότι δεν είναι εύκολο να προβλέψεις το μέλλον, σε ό,τι αφορά την πανδημία, το είδαμε και σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Η αβεβαιότητα, σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της πανδημίας, οδηγεί και σε δημοσιονομική αβεβαιότητα αντίστοιχη και απαιτεί αντίστοιχη προσαρμογή», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Παρά το γεγονός ότι υπάρχει αυτή η αβεβαιότητα, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να καταρτίσουμε προϋπολογισμό, να τον ψηφίσουμε και να προσπαθήσουμε, κατά το δυνατόν, να προβλέψουμε σωστά. Δεν ξέρω πόσο σωστά θα προβλέψουμε, αλλά σας διαβεβαιώ ότι η προσπάθεια θα είναι έντιμη. Δηλαδή, θα προσπαθήσω και εγώ προσωπικά που έχω την ευθύνη, αυτά που θα δείτε στον προϋπολογισμό, να στηρίζονται σε αυτά που πράγματι πιστεύουμε ότι θα συμβούν με τα δεδομένα της αβεβαιότητας που σας ανέφερα. Θα προσπαθήσουμε να είμαστε κατά το δυνατό όσο πιο συνετοί και σώφρονες σε αυτή την περίοδο της μεγάλης αβεβαιότητας έτσι ώστε, όταν θα βγει η χώρα από αυτή τη μεγάλη κρίση, να βγει σε μια περίοδο ανάκαμψης και όχι σε μια περίοδο επανόδου στο παρελθόν».

«Πολλαπλασιασμός των επενδύσεων σε κεφάλαιο και ανθρώπους το ζητούμενο για το επόμενο διάστημα»

Παράλληλα, μιλώ ντας στο Thessaloniki Summit 2020, που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος, σε συνεργασία με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών σημείωσε την ανάγκη να εξασφαλιστεί ότι τα χρήματα που θα έρχονται στη χώρα το επόμενο διάστημα θα πολλαπλασιάσουν τις επενδύσεις σε κεφάλαιο και ανθρώπους και τις πραγματικές δυνατότητες της χώρας.

Ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι στο επόμενο διάστημα η χώρα αντιμετωπίζει δύο πολύ μεγάλες προκλήσεις, η πρώτη είναι να καταφέρουμε να περάσουμε με τις λιγότερες δυνατές απώλειες το δεύτερο κύμα του κορονοϊού και η δεύτερη να υλοποιήσουμε μια δυναμική ανάκαμψη που θα έχει έναν συνδυασμό μεταρρυθμίσεων, επενδύσεων και δαπανών, θα εξασφαλίζει την κοινωνική συνοχή, θα είναι μακροχρόνια διατηρήσιμη και θα εξασφαλίσει και την απορρόφηση των κνδυλίων από το ταμείο ανάκαμψης στα επόμενα τέσσερα με πέντε χρόνια.

Ο αν. υπουργός διευκρίνισε ότι το πακέτο αυτό δεν είναι πακέτο ενισχύσεων (πέραν ενός ποσού δύο δισ. ευρώ που θα δαπανηθεί το 2021 για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις και την κοινωνία να κρατηθούν στη διάρκεια της πανδημίας). Υπογράμμισε δε ότι η έμφαση θα δοθεί στις επενδύσεις, για τις οποίες όπως τόνισε, είναι απαραίτητο να μεγαλώσουν οι μικρές επιχειρήσεις και να υπάρχει συνεργασία ώστε να επιτευχθεί οικονομική μεγέθυνση. Σε κάθε περίπτωση επισήμανε ότι τα πρώτα χρήματα θα έρθουν στη χώρα στο τέλος του α' εξαμήνου του 2021 όμως, όπως είπε, θα πρέπει να δούμε νωρίτερα τις πρώτες επενδύσεις «γιατί οφειλουμε να ξεκινήσουμε πριν ακόμη δούμε τα πρώτα χρήματα».

Από την πλευρά της, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, γνωστοποίησε ότι το υπουργείο σχεδίασε δράσεις για την ενίσχυση της αγοράς εργασίας, την εφαρμογή ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης και τη μετατροπή της πρόνοιας σε έναν ενεργό μοχλό ενδυνάμωσης και επανένταξης στην οικονομική και κοινωνική ζωή. Βασικοί άξονες, στο πλαίσιο αυτό, είναι η αύξηση των δεξιοτήτων των παιδιών από μικρότερη ηλικία, η ενδυνάμωση των ηλικιωμένων ώστε να είναι ενεργοί πολίτες με ψηφιακές δεξιότητες, η ενσωμάτωση γυναικών στην αγορά εργασίας σε επίπεδο που να διεκδικούν τις θέσεις ευθύνης που οι ίδιες θέλουν και η ενσωμάτωση ανθρώπων με αναπηρία στην αγορά εργασίας, σε ένα γενικότερο οριζόντιο άξονα ενίσχυσης της ψηφιοποίησης.

Στις δυσκολίες που μπορεί να εμφανιστούν στην γενικότερη αυτή αναπτυξιακή πορεία αναφέρθηκε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Νίκος Βέττας επισημαίνοντας ότι μπορεί οι μεγάλες εθνικές οικονομίες στην Ευρώπη να λειτουργήσουν στη λογική της εξυπηρέτησης των δικών τους συμφερόντων ενώ μπορεί και να υπάρξουν αναταραχές στην εμπιστοσύνη και στο κόστος χρηματοδότησης ως προς τη χώρα μας. Απέναντι στα ενδεχόμενα αυτά υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να αλλάξουμε ακόμη και με ζόρικο περιβάλλον έξω ώστε να μπορούμε να κινηθούμε».

Την εκτίμηση ότι ο τουρισμός θα εξακολουθήσει να είναι η βασική κινητήριος δύναμη της ελληνικής οικονομίας διατύπωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, και Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (Ε.ΕΝ.Ε) Βασίλης Αποστολόπουλος. Τόνισε, ωστόσο, ότι έμφαση θα πρέπει να δοθεί στους τομείς του «ασημένιου τουρισμού» (silver tourism), της βιομηχανίας, του αγροδιατροφικού τομέα και της αξιοποίησης των ελλήνων επιστημόνων.