Θ. Σκυλακάκης: Η υγειονομική κρίση γίνεται οικονομική - Υπάρχει δημοσιονομική ασφάλεια

Θ. Σκυλακάκης: Η υγειονομική κρίση γίνεται οικονομική - Υπάρχει δημοσιονομική ασφάλεια

Στο γεγονός πως η υγειονομική κρίση εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού εξελίσσεται σε οικονομική τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, επισημαίνοντας παράλληλα πως ένα ενδεχόμενο τρίτο lockdown θα αποδειχθεί ιδιαίτερα κοστοβόρο για την οικονομία. «Οι άνθρωποι δεν πρέπει να αγωνιούν. Στο βαθμό που έχουμε τη δυνατότητα, θα ανταποκριθούμε», σημείωσε ο Θόδωρος Σκυλακάκης.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Ant1 ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε πως «υπάρχει δημοσιονομική ασφάλεια, αλλά είμαστε ένα χρόνο που πιεζόμαστε. Έχουμε δώσει 24 δισ. σε σχέση με τα διαθέσιμα, έχουμε δανειστεί 24 δισ. μόνο το 2020 και θα έχουμε πρόβλημα το 2021 και γι’αυτό πρέπει ο καθένας να κάνει ό,τι μπορεί, γιατί η υγειονομική κρίση γίνεται οικονομική».

Τόνισε πως οι εργαζόμενοι «καλύπτονται με τις αναστολές», ωστόσο επισήμανε πως η κρατική στήριξη στους πληττόμενους από την πανδημία «δυσκολεύει όσο περνά ο καιρός».

Αναφορικά με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5,  ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών εξήγησε πως ο λόγος που οι μισές σχεδόν αιτήσεις απορρίφθηκαν είχε να κάνει με το ότι από τις 700.000, οι 260.000 παρουσίασαν αύξηση τζίρου και κάποιες λίγες είχαν τεχνικά προβλήματα, ενώ συμπλήρωσε δε πως «το κριτήριο ήταν συνολικό για το 4μηνο και όχι μόνο για το διάστημα που ήταν κλειστά τα μαγαζιά».

Για τις καθυστερήσεις στην καταβολή των ενοικίων, ο αναπληρωτής υφυπουργός Οικονομικών αναγνώρισε πως «έχουν δίκιο οι ιδιοκτήτες», ανακοινώνοντας στη συνέχεια πως τα ενοίκια του Νοεμβρίου θα καταβληθούν τώρα, τα ενοίκια του Δεκεμβρίου θα πληρωθούν Φεβρουάριο και το Μάρτιο θα καταβληθούν τα ενοίκια του Ιανουαρίου.

Τέλος, όσον αφορά στο θέμα των εκκρεμών συντάξεων, ο κ. Σκυλακάκης διαβεβαίωσε πως οι πόροι για την καταβολή τους υπάρχουν, ενώ επανέλαβε ότι, «το πρόβλημά μας είναι τεχνικό κι αυτό είναι κάτι που έχουμε πει και με τους θεσμούς. «Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είναι δική μου ευθύνη και προσωπικά πιέζω για να δοθούν αυτές οι συντάξεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.