Θ. Σκυλακάκης: Ανάπτυξη άνω του 5% το 2021 με «κλειδί» τον τουρισμό

Θ. Σκυλακάκης: Ανάπτυξη άνω του 5% το 2021 με «κλειδί» τον τουρισμό

Την εκτίμηση ότι η ανάπτυξη του χρόνου ότι θα κινηθεί λίγο πάνω από το 5% εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, υπογραμμίζοντας ότι «κλειδί» θα είναι ο τουρισμός, τον οποίο η κυβέρνηση περιμένει ότι θα κινηθεί ίσως λίγο πάνω από το 60% του 2019. 

Μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 και ερωτηθείς για πανδημία ανέφερε ότι θα αρχίσει να ελέγχεται στις αρχές του 2021. Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη η χώρα βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί, ανάμεσα στην αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που προκαλεί η πανδημία και στην αποφυγή καταστάσεων και δεσμεύσεων που είχαμε τα προηγούμενα.

Όσον αφορά στην ύφεση υπό τα νέα δεδομένα με τη δεύτερη καραντίνα, ο κ. Σκυλακάκης την προσδιόρισε λίγο πάνω από το 10%, αναθεωρώντας προς τα πάνω τις μέχρι πρότινος προβλέψεις.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, προσδιόρισε το δημόσιο χρέος στο 204%-206%, ένα μέγεθος δυσθεώρητο και πρωτοφανές, όπως είπε. Απέδωσε δε την εκτίναξη αυτή, όχι μόνο στις επιπτώσεις της πανδημίας, αλλά και στην αναθεώρηση του τρόπου υπολογισμού που έκανε πρόσφατο η ΕΛΣΤΑΤ, με αποτέλεσμα να υπολογιστεί μικρότερο το ΑΕΠ του 209 κατά 4 δισ. ευρώ και του 2018 κατά 5 δισ. ευρώ.