Θ. Λιβάνιος: «Έρχεται» η ανεξάρτητη υπηρεσία ελέγχου των ΟΤΑ

Θ. Λιβάνιος: «Έρχεται» η ανεξάρτητη υπηρεσία ελέγχου των ΟΤΑ

Ανεξάρτητη υπηρεσία ελέγχου νομιμότητας των ΟΤΑ προετοιμάζει η κυβέρνηση. Την ίδια ώρα εξετάζεται η δυνατότητα να υπάγονται στο πρόγραμμα των vouchers για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και οι μητέρες που εργάζονται στο Δημόσιο. α παραπάνω προέκυψαν από απάντηση που έδωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος στη Βουλή.

Ιδίως για το πρόγραμμα vouchers για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, κ. Λιβάνιος ανέφερε επίσης ότι πρόκειται να αυξηθούν και τα εισοδηματικά κριτήρια. «Είναι ένα πρόγραμμα, το οποίο η κυβέρνηση αυτή όχι μόνο το έχει ‘αγκαλιάσει', όχι μόνο είναι συνέχεια ενός προγράμματος που ξεκίνησε από την κυβέρνηση του 2012, αλλά είναι ένα πρόγραμμα το οποίο έχουμε σκοπό να επεκταθεί, διότι είναι μια δέσμευση και του ίδιου του πρωθυπουργού να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα, ώστε κάθε παιδί να βρίσκει τη θέση του σε παιδικό σταθμό», ανέφερε ο κ. Λιβάνιος.

«Κάνουμε ενέργειες - και σε σχέση με το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», αλλά και με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία - προκειμένου να μπορέσουν να χτιστούν νέοι παιδικοί και νέοι βρεφονηπιακοί σταθμοί από τους δήμους, ώστε να είναι και πλήρως ασφαλείς, αλλά να έχουμε και νέες θέσεις για φιλοξενούμενα παιδιά», εξήγησε ο υφυπουργός Εσωτερικών.

Το Υπουργείο Εσωτερικών και τουλάχιστον αυτή η πολιτική ηγεσία δεν παρεμβαίνει στο αυτοδιοίκητο των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είπε ο κ. Λιβάνιος και πρόσθεσε: «Σεβόμαστε την Αυτοδιοίκηση, σεβόμαστε το τεκμήριο αρμοδιότητας που έχει και δεν τους υποδεικνύουμε να κάνουν το άλφα ή το βήτα. Εμείς δίνουμε εργαλεία και καθορίζουμε το νομικό πλαίσιο».

Ο Θοδωρής Λιβάνιος ενημέρωσε εξάλλου την εθνική αντιπροσωπεία ότι προχωράει με γοργούς ρυθμούς η δημιουργία αυτοτελούς υπηρεσίας ελέγχου των ΟΤΑ, ώστε να υπάρξει ένα ανεξάρτητο όργανο που θα ασκεί εποπτεία.

«Το Υπουργείο Εσωτερικών, καλώς ή κακώς, - κάλλιστα κατά τη γνώμη μου - δεν κάνει τον έλεγχο νομιμότητας στις πράξεις των δήμων, γιατί θα ήταν ουσιαστικά διαιτητής σε πράγματα τα οποία δεν αρμόζουν στη φύση του και θα παραβίαζε και το αυτοδιοίκητο. Γι' αυτό προχωράμε με γοργούς ρυθμούς στη δημιουργία της αυτοτελούς υπηρεσίας ελέγχου των ΟΤΑ, ώστε να υπάρχει ένα ανεξάρτητο όργανο που θα κάνει την εποπτεία. Επίσης, γι' αυτόν τον λόγο προχωράμε άμεσα και στη στελέχωση αυτών των υπηρεσιών με εξειδικευμένους δικηγόρους, οι οποίοι θα προσληφθούν σύμφωνα με τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ, προκειμένου να υπάρχει πραγματικά ανεξάρτητος έλεγχος νομιμότητας», ανέφερε ο υφυπουργός Εσωτερικών.

Επίσης ο κ. Λιβάνιος είπε επίσης ότι «αυτή η υπηρεσία θα κάνει τον έλεγχο νομιμότητας, θα είναι εντελώς ανεξάρτητη από την κυβέρνηση, θα είναι εντελώς ανεξάρτητη από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών ώστε να ασκείται πραγματικά έλεγχος νομιμότητας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ