Θ. Δημόπουλος: Μελέτη για χρήση πλάσματος σε ασθενείς κορονοϊού

Θ. Δημόπουλος: Μελέτη για χρήση πλάσματος σε ασθενείς κορονοϊού

Στη διενέργεια κλινικών μελετών για την αντιμετώπιση του κορονοϊού αναφέρθηκε στην τηλεόραση του Σκάι ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος.

Όπως είπε γίνονται μελέτες σε αντιιικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται σε άλλες λοιμώξεις, σε ειδικά φάρμακα που βασίζονται στη δομή και τις ιδιότητες του συγκεκριμένου κορονοϊού όπου οι μελέτες βρίσκονται σε αρχικό στάδιο, χρησιμοποιούνται ανοσοτροποοιητικά φάρμακα ενώ αυξάνεται και ο αριθμός της χρήσης πλάσματος σε ασθενείς που έχουν νοσήσει.

Ιδιαίτερα για το πλάσμα, ο κ.Δημόπουλος είπε ότι στην Ελλάδα θα κατατεθεί σύντομα στις αρμόδιες επιστημονικές επιτροπές μελέτη για τη χρήση του.

Εξήγησε ότι λαμβάνεται πλάσμα από ασθενείς που έχουν εκτεθεί στον κορονοϊό, έχουν νοσήσει και το οποίο και χορηγείται σε ασθενείς που νοσούν οξέως. «Κάνεις μια παθητική ανοσοποίηση. Του δίνεις έτοιμα αντισώματα», εξήγησε ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ.

Διευκρίνισε ότι θα κατατεθεί στις αρμόδιες επιτροπές ένα ελληνικό πρωτόκολλο που θα έχει ως στόχο να αντιμετωπιστούν οξέα περιστατικά αλλά θα πρέπει να ετοιμαζόμαστε και για το μέλλον.