ΓΔ: 907,08 7,66 (0,85 %)

Τζίρος: 81,54 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2023η
Κυριακή, 16 Μαΐου 2021

ΓΔ: 907,08 7,66 (0,85 %)

Τζίρος: 81,54 εκατ. €   RT

Θ. Βασιλακόπουλος: Τα κορονοπάρτι μπορεί να κοστίσουν το Πάσχα

Θ. Βασιλακόπουλος: Τα κορονοπάρτι μπορεί να κοστίσουν το Πάσχα
Το πρόσφατο κορονοπάρτι στο ΑΠΘ

Εμείς και η συμπεριφορά μας καθορίζει το τι θα γίνει και το Πάσχα, τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος αναφερόμενος στα διάφορα πάρτι σε γειτονιές με take away ποτά και τις εικόνες συνωστισμού, προειδοποιώντας πως μαζώξεις τέτοιου τύπου μπορεί να μας κοστίσουν τον εορτασμό του.

Μιλώντας στο ΣΚΑΙ ο καθηγητής Πνευμονολογίας και αναφερόμενος στις εικόνες συνωστισμού σε κορονοπάρτι είπε πως το επόμενο που πρέπει να γίνει είναι πριν πας στο κορονοπάρτι να παρουσιάζεις το αρνητικό self test και σημείωσε πως οι μαζώξεις τέτοιου τύπου μπορεί να κοστίσουν και το Πάσχα.

«Πληροφορήθηκα ότι υπάρχουν συγκεκριμένα πάρτι σε γειτονιές με take away ποτά.. Εμείς και η συμπεριφορά μας καθορίζει το τι θα γίνει και το Πάσχα.. Η θα το κόψουμε ή θα το κάνουμε οργανωμένα με καθίσματα σε απόσταση σε ανοιχτούς χώρους χωρίς όρθιους», υπογράμμισε.

Σχετικά με τις μετακινήσεις επεσήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει διαφορετική μεταχείριση στους πλήρως εμβολιασμένους. «Δεν έχει κανένα νόημα ο εμβολιασμένος να μην μπορεί να μετακινηθεί. Νομίζω ότι το Πάσχα αν δεν επιτραπούν οι μετακινήσεις είναι μέσα στην Αθήνα και τις μεγάλες πόλεις να γίνει χαμός».

Ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη διασπορά της νόσου και ότι με τα self test θα βρούμε αρκετούς ανθρώπους που θα είναι θετικοί. «Οι περισσότεροι από αυτούς θα είναι πράγματι θετικοί. Δηλαδή αν επαναληφθεί θα βγουν θετικοί. Οπότε είναι χρήσιμο γιατί θα απομονωθούν και θα μειωθεί η διασπορά» σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι ο τρόπος που άνοιξαν τα σχολεία με self test είναι επιστημονικά αποδεδειγμένα, ο ασφαλέστερος: Παραπάνω από 2 self test είναι περιττά, συμπλήρωσε.

«Αυτό δεν θα αυξήσει ούτε τους διασωληνωμένους, ούτε τους νεκρούς, αναμένεται να προστατέψει μελλοντικά από αυτό. Παράλληλα, τόνισε πως το ποσοστό της θετικότητας θα πέσει γιατί η δειγματοληψία που γίνεται τώρα είναι τυχαία», κατέληξε.

Πάντως ο κ. Βασιλακόπουλος δεν απέκλεισε ότι είναι εφικτό ένα ασφαλές σχέδιο εξόδου για το Πάσχα, μιλώντας αργότερα στην ΕΡΤ. Όπως εξήγησε η παραμονή στις πόλεις θα προκαλέσει συναθροίσεις σε σπίτια για τον εορτασμό. Σε αντιδιαστολή, αυτές οι συναθροίσεις αν οι πολίτες μεταφερθούν από την πόλη στα χωριά, θα γίνουν σε υπαίθριους χώρους.

Επομένως, είπε, και οι πόλεις θα αραιώσουν και θα οδηγήσουμε εσωτερικές συναθροίσεις με πολύ μεγαλύτερο υγειονομικό κίνδυνο σε εξωτερικές. Και επειδή η Ελλάδα είναι σχεδόν ενιαία επιδημιολογικά με ελάχιστες πράσινες περιοχές και περιοχές που «μπαινοβγαίνουν από το κόκκινο στο βαθύ κόκκινο» υπογράμμισε ότι κάτι τέτοιο, πρέπει να επιτραπεί.

«Πρέπει όμως να χρησιμοποιήσουμε τα σελφ τεστ, να έχουμε πλήρη απελευθέρωση των εμβολιασμένων αλλά με μάσκα και χρήση πιστοποιητικού εμβολιασμού σε κάθε «πέρασμα» (διόδια – λιμάνια κλπ)»., συμπλήρωσε.

Παράλληλα, μιλώντας στο ΣΚΑΙ ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και πνευμονολόγος στο νοσοκομείο Αττικόν, Στέλιος Λουκίδης ανέφερε πως τα self test είναι καλό μέτρο για να ιχνηλατήσει να βρει περιπτώσεις.

«Σημαντικό στην δουλειά και ειδικά για το άνοιγμα της εστίασης. Όταν κάνεις τα οικονομικά ανοίγματα πρέπει να έχει στενή παρατήρηση. Αν καταφέρουμε και δείξουμε στις 15 επόμενες ημέρες ότι στα σχολεία και ότι βοηθάει στην ιχνηλάτηση και απομόνωση των κρουσμάτων θα είμαστε πάρα πολύ μπροστά από πολλές ευρωπαϊκές χώρες», πρόσθεσε.

Σχετικά με το Πάσχα ο κ. Λουκίδης σημείωσε πως «θα ήθελα να δω πως θα εξελιχθούν τα πράγματα μέσα στις επόμενες 10 -15 ημέρες γιατί βλέπω μια μικρή επιπέδωση των εισαγωγών ενώ σημείωσε ότι υπάρχει μια αυξημένη τάση για τις ΜΕΘ».