Θ. Βασιλακόπουλος: Δεν αποδεικνύεται ότι η μετάλλαξη αυξάνει τη μεταδοτικότητα

Θ. Βασιλακόπουλος: Δεν αποδεικνύεται ότι η μετάλλαξη αυξάνει τη μεταδοτικότητα

Καθησυχαστικός για τον κίνδυνο που κρύβει το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού φάνηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Θεόδωρος Βασιλακοπουλος, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι όποιες παρατηρήσεις έχουν γίνει βασίζονται μόνο από επιδημιολογικές συσχετίσεις χωρίς να υπάρχουν περισσότερα στοιχεία.

Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας το πρωί της Τρίτης στον ρ/σ ΘΕΜΑ, τόνισε ότι «δεν υπάρχει εργαστηριακό πείραμα που να αποδεικνύει ότι ο ιος προκαλεί μεγαλύτερη μεταδοτικότητα», ενώ προσέθεσε ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη παρατηρείται από τον Σεπτέμβριο και συζητείται για περισσότερο από έναν μήνα στα επιστημονικά forum.

Για το αν είναι πιο μεταδοτικός μεταξύ των παιδιών εξήγησε, πως αυτό οφείλεται σε μεγάλο μέρος στο ότι τα σχολεία παραμένουν ανοιχτά στην καραντίνα. Αποτέλεσμα αυτού, ήταν η μεγαλύτερη διασπορά στη σχολική κοινότητα.

Ανέφερε επίσης ότι το σύστημα στην Αγγλία έχει επενδύσει ιδιαιτέρως στην ιχνηλάτηση. Δηλαδή, στο να αναλύεται κάθε τύπος του ιού και η παραμικρή του λεπτομέρεια. Μιλώντας βέβαια, για την αναστολή πτήσεων από και προς τη Βρετανία που αποφάσισαν πολλές ευρωπαϊκές χώρες, άφησε αιχμές ότι πρόκειται για πολιτικές αποφάσεις, ενώ επισήμανε τις δηλώσεις κορυφαίου Γερμανού λοιμωξιολόγου που είπε πως όλος αυτός ο θόρυβος είναι υπερβολικός.