Τετραπλασιάστηκε το διμερές εμπόριο Ελλάδας-Αιγύπτου

Τετραπλασιάστηκε το διμερές εμπόριο Ελλάδας-Αιγύπτου

Τετραπλασιάστηκε το διμερές εμπόριο Ελλάδας - Αιγύπτου, κατά την περίοδο 2009-2019, παρουσιάζοντας αύξηση έως και 300%, η οποία οφείλεται κυρίως στην αύξηση των ελληνικών εξαγωγών (+380,2%) και δευτερευόντως στη θετική πορεία των αιγυπτιακών εξαγωγών (+236,7%), όπως τονίζει σε πρόσφατη μελέτη που παρουσίασε το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κάιρο.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έκθεση το 2018 καταγράφηκε ως έτος-ρεκόρ για τον διμερή όγκο εμπορίου των δύο χωρών.

Παράλληλα, η Αίγυπτος κατατάσσεται 12η μεταξύ των κυριότερων αποδεκτών εξαγωγών ελληνικών προϊόντων, απορροφώντας 2,8% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών, ενώ από την άλλη πλευρά κατατάσσεται 19η μεταξύ των προμηθευτριών χωρών της Ελλάδας, με μερίδιο 1,5% επί των συνολικών ελληνικών εισαγωγών.

Η αξία των ελληνικών εξαγωγών προς Αίγυπτο κατά το 2019 ανέρχεται σε 1,027 δισ. δολάρια (έναντι 1,005 δις δολαρίων το 2018) εμφανιζόμενη ελαφρώς αυξημένη κατά 2,1% έναντι του 2018.

Τέλος, οι ελληνικές επενδύσεις εντοπίζονται κυρίως στους τομείς βιομηχανιών χάρτου, τσιμέντου, πετρελαίου, κατασκευών, τροφίμων, χρωμάτων και δομικών υλικών, συστημάτων άρδευσης, αλουμινίου, τραπεζών, θαλασσίων και αεροπορικών μεταφορών, υπηρεσιών εκπαίδευσης, τεχνολογίας πληροφορικής.