Τέταρτη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα για την αγορά της Αθήνας

Τέταρτη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα για την αγορά της Αθήνας

Άλλη μια θετική συνεδρίαση (ΓΔ +1,33% στις 736,6 μονάδες, 25άρης +1,64% στις 1753,75 μονάδες), για το ελληνικό Χρηματιστήριο που συμπλήρωσε τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες. Παρόλο που οι αποδόσεις που επετεύχθησαν αυτήν την εβδομάδα ήταν ποσοστιαία +5,31% για τον ΓΔ, υπάρχουν δύο ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις: πρώτον, πολλές επιμέρους μετοχές υπεραπέδοσαν καταγράφοντας είτε νέα πολυετή ή ιστορικά υψηλά (ΔΕΗ, Entersoft, ΚΡΙ, Epsilon, Performance, Τέρνα Ενεργειακή), είτε μεταστρέφοντας την πολύμηνη πλαγιοκαθοδική εικόνα τους, απόρροια της πανδημίας (MIG, Πλαίσιο, ΜΟΗ, ΕΛΠΕ), είτε συνέχισαν την έντονα ανοδική τους πορεία (Μυτιληναίος, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, τράπεζες).

Δεύτερον, η ισχύουσα τάση παρουσιάζει μια πολύ αξιόλογη διάχυση ρευστότητας, καθώς όλα τα χαρτιά του 25άρη, αλλά και η πλειονότητα των καλών «μικρών» μοιράζουν απλόχερα θετικές αποδόσεις σε όσους επενδυτές πίστεψαν αρχικά στην ανάρρωση από την κρίση της πανδημίας, και έπειτα στην αξία της ίδιας της εταιρικής υπόστασης. Τούτο συνεπικουρείται από τους αυξημένους μεσοσταθμικούς συναλλακτικούς όγκους κατ’ απόλυτο νούμερο.

Η διάχυση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική μεταβλητή αφενός διότι οδηγεί μοιραία σε αύξηση της πιθανότητας διατήρησης της -θετικής- ψυχολογίας, καθώς όλο και περισσότεροι επενδυτές αποκομίζουν κέρδη από τις επιλογές τους, αφετέρου διότι υποδεικνύεται κατ’ αυτόν τον τρόπο η υγεία μιας ανοδικής κίνησης στην χρηματαγορά (και σε κάθε χρηματαγορά διεθνώς), με τη λογική ότι το σύνολο, ή έστω το μεγαλύτερο μέρος των εισηγμένων συμμετέχει σε πιθανή οικονομική ανάπτυξη, και όχι μόνο συγκεκριμένοι τίτλοι ή κλάδοι.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, ενδυναμώνεται η πεποίθηση για συνέχιση. Οποιοδήποτε ενδεχόμενο πισωγύρισμα, είτε ενδοσυνεδριακό είτε σε σειρά συνεδριάσεων είναι τόσο φυσιολογικό όσο και καλοδεχούμενο, καθώς συνήθως αποτελεί καλή ευκαιρία για επανατοποθετήσεις. Οι βασικοί μεσοπρόθεσμοι στόχοι για πάρα πολλούς τίτλους παρακολουθούνται διαρκώς για τη διεξαγωγή πληρέστερων συμπερασμάτων για την προσδοκία της αγοράς, όπως και αξιολογούνται κατά περίπτωση τα σημεία στηρίξεων.

Να σημειωθεί τέλος ότι συνήθως οι ενδεχόμενες πτωτικές διορθωτικές συνεδριάσεις κόντρα στην ισχύουσα ανοδική τάση είναι εντονότερες σε ταχύτητα και με μειωμένο όγκο συναλλαγών, με ό, τι αυτό σημαίνει για τους εμπλεκομένους.