Τετ-α-τετ Μητσοτάκη - Φον Ντερ Λάιεν με φόντο την έγκριση των 32 δισ. ευρώ

Τετ-α-τετ Μητσοτάκη - Φον Ντερ Λάιεν με φόντο την έγκριση των 32 δισ. ευρώ

Η άφιξη την Πέμπτη στην Αθήνα της επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν σηματοδοτεί την αντίστροφη μέτρηση για την έγκριση του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης και επομένως την εκταμίευση των πρώτων δισεκατομμυρίων ευρώ προς την ελληνική οικονομία.

Τα νέα επιβεβαιώνουν τις πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις, καθώς η Ελλάδα έχει συμπεριληφθεί στο πρώτο κλαμπ των χωρών μελών που θα λάβουν το «οκ» της Επιτροπής για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Από χθες, έχει σταλεί και το οριστικό κείμενο της ελληνικής πρότασης με ένα εισαγωγικό κείμενο cover letter του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θεόδωρου Σκυλακάκη. Στην πρώτη ομάδα χωρών που θα λάβουν την έγκριση, δεν αναμένεται να είναι πολλές. Το πιθανότερο είναι ότι το Κολέγιο των Επιτρόπων θα ασχοληθεί με έναν μονοψήφιο αριθμό κρατών - μελών.

Στην ουσία, το Ταμείο Ανάκαμψης περνά πλέον από την θεωρία στην πράξη. Το πρώτο βήμα έγινε χθες με την πρώτη ιστορική έκδοση ευρωομολόγου, με την ΕΕ να συγκεντρώνει 20 δισ. ευρώ, μια κίνηση την οποία θα ακολουθήσουν πολλές άλλες, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το NextGenerationEU των 750 δισ. ευρώ.

Το δεύτερο βήμα για την Ελλάδα γίνεται αύριο, όπου κατά το τετ-α-τετ που θα έχει η κα Φον Ντερ Λάιεν με τον έλληνα Πρωθυπουργό, είναι πολύ πιθανό ότι θα μάθουμε την ημερομηνία εισαγωγής προς έγκριση της ελληνικής πρότασης για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, στο Κολέγιο των Επιτρόπων.

Το λεπτομερέστατο κείμενο της επιχειρησιακής συμφωνίας που θα συνάψει η Αθήνα με τις Βρυξέλλες θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή μέσα στον Ιούλιο. Οι βουλευτές, αλλά και όλοι οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν και την τελευταία λεπτομέρεια για τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η Ελλάδα για τα επόμενα πέντε χρόνια, προκειμένου να πάρει ως αντάλλαγμα τα 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, καταρρίπτοντας τις κορώνες της αντιπολίτευσης ότι η χώρα δεσμεύεται από την... πίσω πόρτα με ένα νέο μνημόνιο.

Η ψήφιση της επιχειρησιακής συμφωνίας από τη Βουλή, θα είναι και το τέλος μιας διαδικασίας η οποία θα οδηγήσει στην εκταμίευση πόρων συνολικού ύψους 7,9 δισ. ευρώ (ή 9,5 δισ. ευρώ αν προστεθούν και οι πόροι του REACT-EU), είτε μέχρι το τέλος Ιουλίου, είτε στις αρχές Αυγούστου. 

Τέλη Ιουλίου η έγκριση

Στην τελική, ωστόσο, ευθεία μπαίνουμε από αύριο. Μετά την έγκριση της Επιτροπής, έρχεται η ώρα του Συμβουλίου αρχηγών -κρατών. Η συνεδρίαση θα γίνει μέσα σε έναν μήνα από την έγκριση που θα δώσει η Κομισιόν, κάτι που μας τοποθετεί χρονικά προς το τέλος Ιουλίου.

Αυτός ο μήνας δεν θα πάει χαμένος. Όσο θα περιμένουμε τους ηγέτες να δώσουν και την τελική έγκριση, θα ξεκινήσει άλλος ένας γύρος διαβουλεύσεων αυτή τη φορά για τη σύνταξη της επιχειρησιακής συμφωνίας. Ένα λεπτομερές κείμενο με όλα τα χρονικά ορόσημα και τις υποχρεώσεις που θα πρέπει να εκπληρώνει η Ελλάδα (υποχρεώσεις που η ίδια ανέλαβε), προκειμένου να προχωρά η εκταμίευση των πόρων.

Και εδώ φαίνεται να έχει ληφθεί η εξής πολιτική απόφαση: Το κείμενο της επιχειρησιακής συμφωνίας θα κατατεθεί στη Βουλή. Και όχι μόνο για ενημέρωση, αλλά και για ψήφιση. Τα κόμματα θα κληθούν να τοποθετηθούν επί του κειμένου γνωρίζοντας ότι η ψήφος συνδέεται με την εκταμίευση πόρων συνολικού ύψους 32 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 9,5 δισ. ευρώ προγραμματίζεται να μπουν στη χώρα τον Αύγουστο (ή αν θα μας καθυστερήσουν οι διακοπές των Βρυξελλών) τον Σεπτέμβριο.