Τέσσερις υγειονομικοί στέλνουν μήνυμα στους σκεπτικιστές: Μην διστάζετε, κάντε το εμβόλιο

Τέσσερις υγειονομικοί στέλνουν μήνυμα στους σκεπτικιστές: Μην διστάζετε, κάντε το εμβόλιο

Καθήκον μας να βγούμε όλοι μπροστά, είναι το μήνυμα που στέλνουν μέσω liberal.gr τέσσερις από τους πρώτους υγειονομικούς που εμβολιάστηκαν χθες. Κοινή τους θέση είναι ότι όλοι μας, αρνητές των εμβολιασμών ή όχι, θέλουμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητά μας, να πάρουμε πίσω την ζωή μας. Ο εμβολιασμός είναι ο μόνος τρόπος.

Δηλώνουν ιδιαίτερα περήφανοι που γίνονται μέρος της Ιστορίας, συμβάλλοντας με τις μικρές τους δυνάμεις στην μάχη κατά του ιού, αναγνωρίζουν ότι ο δρόμος είναι μακρύς και επισημαίνουν ότι πρέπει να νικήσει ο ορθολογισμός.

Ζήτημα κοινωνικής συνείδησης

«Μεγάλη μέρα για την Ευρώπη, ελπιδοφόρα και σημαντική», χαρακτηρίζει την χθεσινή ο καθηγητής Μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της επιτροπής Λοιμώξεων του νοσοκομείου "Αττικόν" Σπύρος Πουρνάρας. Και εξηγεί: «Θα μειωθούν δραματικά οι θάνατοι, γρήγορα, και σε λίγους μήνες ελπίζουμε να τελειώσει και το όλο θέμα με την πανδημία, να αποκτήσουμε ανοσία. Αν εμβολιαστούν οι ηλικιωμένοι, οι κρίσιμες ομάδες, οι πιο ευπαθείς, που πεθαίνουν σε πολύ μεγαλύτερα ποσοστά από τους νεότερους ασθενείς, θα είναι ήδη, σύντομα, μια πολύ μεγάλη επιτυχία.

Καταθέτει την άποψή του, ότι ζήτημα ασφάλειας δεν υπάρχει στην πραγματικότητα, ότι δεν έχει να φοβηθεί κανείς τίποτα από το εμβόλιο, καθώς είναι ασφαλές, η σύνθεσή του δεν περιέχει συστατικά που να προμηνύουν ιδιαίτερες παρενέργειες,  όπως έχουν δείξει η ως τώρα εμπειρία και οι μελέτες. Όσο για τις παρενέργειες, αυτές είναι πολύ σπάνιες, ιδίως αυτές της αναφυλαξίας, αλλά ακόμη κι έτσι, φυσικά, είναι απολύτως διαχειρίσιμες.

Όσο για τους αρνητές, ο κ. Πουρνάρας, απαντά πως ευτυχώς είναι λίγοι, τη στιγμή που είναι ένα ζήτημα κοινωνικής συνείδησης και προστασίας της δημόσιας υγείας. «Καταστρέφονται χώρες, κοινωνίες, οικονομίες και συζητάμε αν θα πονέσει το χέρι ή θα εμφανιστεί αλλεργία, που είναι διαχειρίσιμη και μπορεί να εκδηλωθεί από μια σειρά άλλους παράγοντες...», καταλήγει.

Προσθέτει όμως, ότι μέχρι να φτάσουμε το επαρκές ποσοστό της συλλογικής ανοσίας, θα πρέπει να εστιάζουμε στα κύρια μέτρα για την αποτροπή μετάδοσης του ιού, που είναι οι αποστάσεις και η μάσκα. «Χαρακτηριστικά, στο "Αττικόν" που διαχειριζόμαστε πάρα πολλά περιστατικά κορονοϊού, σχετικώς ελάχιστοι έχουν κολλήσει τον ιό επειδή φοράμε τη μάσκα και τηρούμε τους κανόνες προστασίας. Το σημαντικό όμως τώρα, με το εμβόλιο, είναι ότι σταδιακά θα μπορέσει να υπάρξει μεγαλύτερη δυνατότητα κινητικότητας και λειτουργίας της κοινωνίας», αναφέρει ο κ.Πουρνάρας.

Αρνητές ή μη θέλουμε να επιστρέψουμε στην κακονικότητα

«Όλοι, αρνητές ή μη, θέλουμε να γυρίσουμε στην κανονικότητά μας. Και ο μόνος τρόπος είναι αυτός. Ο εμβολιασμός», τονίζει ο Νίκος Τζιόλος, ειδικευόμενος παθολόγος στην Δ' παθολογική κλινική του "Αττικόν", ήταν μέσα στους πρώτους 50 υγειονομικούς που εμβολιάστηκαν σήμερα στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο. Θεωρεί τιμή του να βρεθεί στην πρώτη ομάδα των εμβολιαζομένων υγειονομικών, ως εργαζόμενος στην πτέρυγα Covid-19 του νοσοκομείου, μιλά για την αρχή του τέλους της πανδημίας, ενώ απευθυνόμενος στους πολίτες, τονίζει ότι μόνο όλοι μαζί ενωμένοι θα μπορέσουμε να επιτύχουμε στη μάχη κατά του ιού : «Χρειάζεται μεγάλη συμμετοχή του πληθυσμού στον εμβολιασμό για την απόκτηση συλλογικής ανοσίας, προκειμένου να γυρίσουμε στην κανονική ζωή μας. Και το χρωστάμε σε όλους αυτούς που χάθηκαν, στους γονείς και τους παππούδες μας, και στο μέλλον των παιδιών μας».

Εξηγεί ότι το εμβόλιο δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτα, καθώς έχει προηγηθεί πάρα πολύ μεγάλη μελέτη, σε πάρα πολύ κόσμο και έχει αποδείξει την ασφάλεια αλλά και αποτελεσματικότητά του.

Σε 15 ημέρες η συμμετοχή θα είναι θεαματική

Ο διευθυντής της νοσηλευτικής υπηρεσίας του Ευαγγελισμού Δημήτρης Πιστόλας, επισημαίνει στο liberal.gr, ότι από τη θέση του έπρεπε να δώσει το καλό παράδειγμα σε όλους του συναδέλφους του, ώστε να έρθουν κι αυτοί να εμβολιαστούν. «Μάλιστα ήθελα από την πρώτη στιγμή που έμαθα ότι έχουμε πλέον εμβόλιο, να είμαι από τους πρώτους που θα το κάνουν. Και το έκανα», τονίζει ο κ. Πιστόλας και προσθέτει: «Άλλωστε, είναι το όπλο που περιμέναμε για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία και πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε. Εύχομαι λοιπόν, με το εμβόλιο να τελειώσουν όλα γρήγορα, να ξαναβρούμε την κανονικότητά μας και να βρεθούμε κοντά με τους αγαπημένους ανθρώπους μας».

Αναφερόμενος στα χαμηλά ποσοστά πρόθεσης εμβολιασμού των νοσηλευτών, ο κ. Πιστόλας επεσήμανε ότι δεν είναι τελικά και τόσο χαμηλά όταν ήδη οι μισοί και πλέον έχουν δηλώσει τη θετική πρόθεσή τους. Όμως τονίζει πως «ένας λόγος για να αυξήσουμε τα ποσοστά συμμετοχής είναι να εμβολιαστούμε όλα τα άτομα που διευθύνουμε αυτό το προσωπικό. Ταυτόχρονα, και με μια καλύτερη ενημέρωση και για τη διαδικασία του πώς θα μπορέσουν να εμβολιαστούν κι αυτοί, σε 10-15 ημέρες η συμμετοχή θα είναι θεαματική».

Τίποτα δεν δικαιολογεί το δισταγμό

Δεν υπάρχει λόγος να δείχνουμε κανένα δισταγμό, πρέπει να δούμε τον εμβολιασμό πολύ θετικά, άλλη μέθοδος να νικήσουμε την πανδημία δεν υπάρχει, είναι το μήνυμα που στέλνει μέσω liberal η Βαία Ζαγανά, διευθύντρια νοσηλευτικής υπηρεσίας στο νοσοκομείο "Σωτηρία" σε όσους συναδέλφους της αλλά και πολίτες έχουν αμφιβολίες ή φοβούνται. Εκτιμά ότι ο δισταγμός συνδέεται με την απουσία σωστής ενημέρωσης και πληροφόρησης ακόμη και όσων εργάζονται στο χώρο της υγείας, καθώς και με το γεγονός ότι το εμβόλιο είναι ακόμη άγνωστο. «Δείτε τι συμβαίνει με το εμβόλιο για την γρίπη, όπου κάθε χρόνο εμβολιάζονται ολοένα και περισσότεροι», όπως λέει. Ακόμη όμως και όταν θωρακίσουμε με το εμβόλιο τον οργανισμό μας, και πάλι δεν πρέπει να επαναπαυτούμε, για να εμποδίσουμε την εξάπλωση χρειάζεται να τηρούμε όλα τα μέτρα προφυλάξεων, την ατομική υγιεινή.