Τέσσερις προτάσεις, τέσσερις «πειρασμοί»

Τέσσερις προτάσεις, τέσσερις «πειρασμοί»

Μεγάλα διλήμματα μας βάζει αυτό το Σάββατο. Μίλτος Πασχαλίδης ή Σωκράτης Μάλαμας; Σωκράτης Μάλαμας ή Μίλτος Πασχαλίδης; Αν πάλι είστε της κλασικής μουσικής, μπορείτε να ακούσετε την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών τη Δευτέρα στο Πολεμικό Μουσείο. Εκτός αν προτιμήσετε την παρουσίαση του νέου βιβλίου που εξέδωσε ο Νίκος Βατόπουλος, στον Ιανό. Τέσσερις προτάσεις, τέσσερις πειρασμοί.

Ο Μίλτος Πασχαλίδης κάνει πρεμιέρα απόψε Σάββατο στην κεντρική σκηνή του «Σταυρού του νότου» όπου θα εμφανίζεται και τα επόμενα Σάββατα. Ο καλλιτέχνης δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις: 24 χρόνια πορείας με μεγάλες συναυλίες,
αγαπημένα και διαχρονικά τραγούδια, 12 πετυχημένους δίσκους, σημαντικές συνεργασίες. Όλα με το προσωπικό του στίγμα, την πετυχημένη ισορροπία μεταξύ ροκ και παραδοσιακής μουσικής και τη δυνατή σύνδεσή του με τον κόσμο.

Οι βραδιές στον Σταυρό του Νότου θα τα έχουν όλα: παραμύθια, κακιές συνήθειες, ιστορίες και τραγούδια που ζούνε λαθραία, παλιά και αγαπημένα τραγούδια, όπως «το Παραμύθι Με Λυπημένο Τέλος», «Τα Μπλουζ της Άγριας Νιότης», τις «Πεθαμένες Καλησπέρες», αλλά και νέες επιτυχίες των τελευταίων του δισκογραφικών δουλειών.

Μαζί του θα είναι οι μουσικοί:

ΘΥΜΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ – πνευστά

ΝΙΚΗ ΓΡΑΝΑ - πιάνο, ακορντεόν

ΠΑΡΙΣ ΠΕΡΥΣΙΝΑΚΗΣ - λύρα, μαντολίνο

ΗΛΙΑΣ ΔΟΥΜΑΝΗΣ - τύμπανα

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΟΥΤΑΦΗΣ – μπάσο

Ώρα έναρξης 22.30
Είσοδος: 14 με μπύρα ή κρασί
Θαρύπου 37, Αθήνα 
Τηλέφωνο: 21 0922 6975

Ακτή Πειραιώς

Πρεμιέρα κάνει και ο Σωκράτης Μάλαμας απόψε, στην Ακτή Πειραιώς όπου επίσης κάθε Σάββατο, λίγο μετά τις 10 το βράδυ θα ανεβαίνει στη σκηνή, θα παίρνει την κιθάρα στα χέρια του και θα μας καλεί να «είμαστε ευτυχείς». Εφαλτήριο το χαμόγελό του, σαν εκείνο το νεύμα που προσμένουμε για να γίνουμε ένα μαζί του.Τα Σάββατα μας στην Ακτή Πειραιώς θα
είναι αλλιώς. Ίσως επειδή πάντα όταν τραγουδάει ο Σωκράτης υπάρχει κάτι στην ατμόσφαιρα, λυτρωτικό και αναζωογονητικό.

Παρέα του στην σκηνή της Ακτής Πειραιώς, πιστοί συνταξιδιώτες, οι 5 μουσικοί του και η Ιουλία Καραπατάκη. Στην παράσταση αυτή όμως, στο γνωστό σχήμα προστίθενται και τρεις ακόμα μουσικοί: ο Δημήτρης Λάππας (κιθάρα – μπουζούκι), ο Νεκτάριος Παπαγεωργίου (κλαρίνο και φωνή) και η Ελένη Αβραμιώτη (φωνή και βιολί). 

Μαζί του οι:

Ιουλία Καραπατάκη: τραγούδι

Δημήτρης Λάππας: Κιθάρες, τζουράς, μπουζούκι

Νίκος Μαγνήσαλης: Τύμπανα

Γιάννης Παπατριανταφύλλου: Μπάσο

Φώτης Σιώτας: Βιολί, βιόλα, τραγούδι

Κυριάκος Ταπάκης: Λαούτο, μπουζούκι

Νίκος Παραουλάκης: Νέυ

Νεκτάριος Παπαγεωργίου : Κλαρίνο & φωνή

Ελένη Αβραμιώτη: Φωνή, βιολί

Ακτή Πειραιώς,
Πειραιώς 178, Ταύρος
κρατήσεις: τηλ. 210 3418020-21

Πολεμικό Μουσείο

Ανατρεπτική, φρέσκια, με πειραματισμούς και απροσδόκητες συμπράξεις. Η συναυλία σπουδαστών από τις τάξεις των εγχόρδων και πνευστών της Ακαδημίας Νέων Μουσικών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών έρχεται για να εμπνεύσει. Νέοι μουσικοί θα βρεθούν πλάι σε έμπειρους συναδέλφους τους τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών. Μαζί θα αναμετρηθούν με αριστουργηματικά έργα και μεταγραφές από το ρεπερτόριο Μουσικής Δωματίου. Θα  διατρέξουν διαφορετικές εποχές ξεκινώντας από το Μπαρόκ και φτάνοντας στο σήμερα. 

Έγχορδα και πνευστά συμπράττουν στη γοητευτική Εισαγωγή και Allegro για φλάουτο, κλαρινέτο, άρπα και κουαρτέτο εγχόρδων του Maurice Ravel, που τοποθετεί με αριστοτεχνικό τρόπο την ατμοσφαιρική άρπα στο επίκεντρο. Ενώ τα κρουστά έρχονται να ανεβάσουν την ένταση συμπράττοντας με τα έγχορδα, στην υποβλητική δημιουργία του πολυβραβευμένου Arvo Part, These Words… . To Κουιντέτο Χάλκινων Πνευστών, αποτελούμενο από τους πρωτοετείς σπουδαστές της Ακαδημίας, ολοκληρώνει το πρόγραμμα αυτής της συγκινητικής βραδιάς, με συνθέσεις που αναδεικνύουν το βάθος των πνευστών στο χρόνο. MAURICE RAVEL (1875-1937) Εισαγωγή και Allegro για φλάουτο, κλαρινέτο, άρπα και κουαρτέτο εγχόρδων. 

Είσοδος ελεύθερη.

Μία ώρα πριν την έναρξη της συναυλίας (19:00) θα προσφερθεί δωρεάν ξενάγηση σε χώρους του Μουσείου για περιορισμένο αριθμό ατόμων.       

«Οπου και να ταξιδέψω»

Ο δημοσιογράφος Νίκος Βατόπουλος έγραψε ένα έξοχο βιβλίο με τίτλο «Όπου και να ταξιδέψω: Περπατώντας σε 24 πόλεις» (εκδόσεις Μεταίχμιο). Ένα βιβλίο που αποτυπώνει τον αστικό χώρο στην Ελλάδα, μέσα από τα κείμενα και τις φωτογραφίες του. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου στις 20:30 στον ΙΑΝΟ της Αθήνας, Σταδίου 24.
 
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η ποιήτρια και στιχουργός Λίνα Νικολακοπούλου και ο εκδότης Νώντας Παπαγεωργίου. Ακολουθώντας μια διαδρομή από την Καλαμάτα ως την Κομοτηνή και από το Ηράκλειο ως τη Φλώρινα, ο Νίκος Βατόπουλος επιχειρεί, μέσα από τα κείμενα και τις φωτογραφίες του, μια αποτύπωση του αστικού χώρου στην Ελλάδα καθώς το ασκημένο, υποκειμενικό του βλέμμα εστιάζει στην ατμόσφαιρα είκοσι τεσσάρων πόλεων, σε κτίρια και σε διαδρομές.
 
Είσοδος ελεύθερη

Αγγελική Κώττη