Τέσσερα χρόνια φυλάκιση στον Σαρκοζί προτείνουν οι εισαγγελείς

Τέσσερα χρόνια φυλάκιση στον Σαρκοζί προτείνουν οι εισαγγελείς

Την επιβολή ποινής φυλάκισης τεσσάρων ετών εκ των οποίων δυο με αναστολή προτείνουν οι εισαγγελείς στην πολύκροτη δίκη του πρώην προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί.

Ο Σαρκοζί κατήγγειλε χθες, κατά την επανάληψη της δίκης του για αθέμιτη άσκηση επιρροής έναντι ανταλλάγματος, τις «αχρειότητες» για τις οποίες «διώκεται εδώ και έξι χρόνια».

«Δεν παραδέχομαι καμία από αυτές τις αχρειότητες για τις οποίες διώκομαι εδώ και έξι χρόνια», δήλωσε ο πρώην αρχηγός του γαλλικού κράτους (2007-2012) παίρνοντας τον λόγο ενώπιον του πλημμελιοδικείου του Παρισιού.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο πρώην πρόεδρος επιδίωκε να αποκτήσει απόρρητες πληροφορίες, αν όχι και να επηρεάσει μια διαδικασία που είχε ξεκινήσει ενώπιον του ανώτατου δικαστηρίου σε σχέση με μια υπόθεση -την υπόθεση Μπετενκούρ- στην οποία είχε εξασφαλίσει απαλλαγή στα τέλη του 2013.

Σε αντάλλαγμα είχε δώσει μια ισχυρή «ώθηση» στον Ζιλμπέρ Αζιμπέρ προκειμένου να καταλάβει μια περίοπτη θέση που εποφθαλμιούσε ο τελευταίος στο Μονακό, αλλά την οποία δεν απέκτησε ποτέ.

Ο Νικολά Σαρκοζί διατρέχει τον κίνδυνο να καταδικαστεί σε κάθειρξη δέκα χρόνων και πρόστιμο ενός εκατομμυρίου ευρώ για διαφθορά και άσκηση επιρροής έναντι ανταλλάγματος όπως και οι συγκατηγορούμενοί του που κατηγορούνται για παραβίαση επαγγελματικού απορρήτου. 

Η υπόθεση αυτή, η λεγόμενη "Bismuth", προέρχεται από έναν άλλο φάκελο: τις υποψίες για χρηματοδότηση από τη Λιβύη της προεκλογικής εκστρατείας του Νικολά Σαρκοζί το 2007 για την οποία έχει τεθεί υπό εξέταση τέσσερις φορές.

Είναι στο πλαίσιο αυτών των ερευνών που οι δικαστές ανακάλυψαν το 2014 την ύπαρξη μιας ανεπίσημης τηλεφωνικής γραμμής ανάμεσα στον πρώην πρόεδρο και τον δικηγόρο του, Τιερί Ερζόγκ, που είχε ανοιχθεί υπό το όνομα "Paul Bismuth".

Οι υποκλαπείσες αυτές τηλεφωνικές συνομιλίες βρίσκονται στο κέντρο της υπόθεσης των "ecoutes": είναι η απόδειξη, για την κατηγορούσα αρχή, της ύπαρξης ενός «συμφώνου διαφθοράς». Mια «παράνομη» υποκλοπή, διαμαρτύρεται η υπεράσπιση, που υποστηρίζει ότι παραβιάστηκε το απόρρητο των συνομιλιών ανάμεσα σε έναν δικηγόρο και τον πελάτη του.

AP Photo/Christophe Ena