Τερεζα Μέι: Επιτυχής και νόμιμη η επίθεση στην Συρία

Τερεζα Μέι: Επιτυχής και νόμιμη η επίθεση στην Συρία

 
Βέβαιη ότι η επίθεση κατά στόχων του συριακού καθεστώτος ήταν επιτυχημένη και καθόλα νόμιμη δήλωσε η Τερέζα Μέι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός είπε ότι τα πυραυλικά χτυπήματα έγιναν ως απάντηση στη χρήση χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς στην Ντούμα, κάτι για το οποίο υπάρχει «ένα σημαντικό σώμα πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών ασφαλείας».

Μεταξύ άλλων, η κ. Μέι είπε ότι υπάρχουν ανεξάρτητες μαρτυρίες πως η επίθεση στην Ντούμα έγινε με τις βόμβες-βαρέλια συχνά χρησιμοποιούν οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, καθώς και ότι την ώρα της επίθεσης πάνω από την περιοχή πετούσαν ελικόπτερα της Αστυνομίας.

«Καμία άλλη ομάδα πλην του καθεστώτος δε θα μπορούσε να πραγματοποιήσει μία τέτοια επίθεση», είπε η κ. Μέι, συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση Άσαντ έχει ιστορικό χρήσης χημικών ουσιών κατά πολιτών.

Το συμπέρασμα, ως εκ τούτου, είπε η κ. Μέι, ήταν πως είναι «εξαιρετικά πιθανό» το συριακό καθεστώς να έχει την ευθύνη για το ό,τι συνέβη στην Ντούμα.

Χαρακτήρισε δε «παράλογη» τη ρωσική κατηγορία ότι η επίθεση στην Ντούμα ήταν σκηνοθετημένη από τη Βρετανία.

Όπως πρόσθεσε, κρίθηκε ότι η διπλωματία από μόνη δε θα ήταν πιο αποτελεσματική αυτή τη φορά σε σχέση με το παρελθόν, όταν ο Μπασάρ αλ-Άσαντ δεν πείστηκε να σταματήσει τις επιθέσεις με χημικά.

Στείλαμε μήνυμα

«Ήταν λοιπόν σωστό και νόμιμο να αναληφθεί στρατιωτική δράση», είπε η κα Μέι, σημειώνοντας ότι το χτύπημα ήταν αποτελεσματικό, στοχευμένο, με ξεκάθαρα όρια και σχεδιασμένο να μην κλιμακώσει την ένταση, αλλά να υποβαθμίσει την ικανότητα της συριακής κυβέρνησης να κάνει χρήση χημικών όπλων. «Δεν επρόκειτο για αλλαγή καθεστώτος», συμπλήρωσε.

«Στείλαμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η διεθνής κοινότητα δε θα μείνει αδρανής και δε θα ανεχθεί επιθέσεις με χημικά όπλα», είπε η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στη συνέχεια η κ. Μέι είπε ότι για να αποτραπεί πλήρως η βάρβαρη χρήση χημικών όπλων απαιτείται ευρύτερη διπλωματική προσπάθεια, η οποία θα ενισχύει τη διεθνή απαγόρευση των χημικών όπλων. Στο κάδρο έβαλε και την επίθεση με την ουσία νόβιτσοκ στο Σόλσμπερι. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε τη χρήση χημικών όλων να γίνει η νόρμα. Πρέπει να εδραιωθεί εκ νέου η διεθνής συναίνεση ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται χημικά όπλα», σημείωσε.

Προανήγγειλε δε ότι τη Δευτέρα θα προβεί σε δήλωση για την απόφασή της στη Βουλή των Κοινοτήτων, σχολιάζοντας ότι ήταν σωστό που αναλήφθηκε δράση έστω και χωρίς να ζητηθεί η έγκριση των βουλευτών.