Δημοσκόπηση Marc: Τέλος το «ηθικό πλεονέκτημα» για τον ΣΥΡΙΖΑ από τις υποθέσεις Παππά - Καλογρίτσα

Τέλος το «ηθικό πλεονέκτημα» για τον ΣΥΡΙΖΑ από τις υποθέσεις Παππά - Καλογρίτσα

Τον αντίκτυπο των υποθέσεων Παππά και Καλογρίτσα στον ΣΥΡΙΖΑ και την εδραίωση της κυριαρχίας της ΝΔ καταγράφει το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης της Marc, που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 10-13 Ιουλίου, και παρουσιάστηκε την Πέμπτη από τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.

Συγκεκριμένα, το 57,2% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι «σίγουρα» και «μάλλον σίγουρα» οι καταγγελίες για τον υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παππά δημιουργούν ρωγμές στο λεγόμενο «ηθικό πλεονέκτημα» του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την αντίθετη άποψη έχει το 24,6%.Επιπλέον, σχεδόν δύο στους τρεις πολίτες (65,2%) αξιολογούν θετικά και μάλλον θετικά τον ένα χρόνο της κυβέρνησης Μητσοτάκη και μάλιστα η θετική αξιολόγηση προέρχεται και από πολίτες που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιουλίου 2019 σε ποσοστό 39,3%.

Η εικόνα αυτή επιβεβαιώνεται και από την επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ερώτηση για τον «καταλληλότερο πρωθυπουργό», όπου προηγείται με 58% έναντι μόλις 24,8% του Αλέξη Τσίπρα.Επιπλέον, το 52,6% των πολιτών θεωρεί ότι εάν ήταν στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, η κατάσταση στη χώρα θα ήταν χειρότερη, ενώ μόνο το 15,6% πιστεύει ότι θα ήταν καλύτερα και το 26,7% λέει ότι θα ήταν «περίπου τα ίδια».

Όσον αφορά τις συσπειρώσεις των κομμάτων, στη ΝΔ φτάνει το 86%, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ μόλις 6 στους 10 δηλώνουν ότι θα τον ξαναψήφιζαν. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσιάζει «διαρροή» ψηφοφόρων της τάξης του 11,6% προς τη ΝΔ. 

Επίσης, πάνω από ένας στους δύο πολίτες (52,2%) θεωρεί ότι για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση ευθύνεται κυρίως η πανδημία και όχι η κυβέρνηση, με το ποσοστό όσων συμμερίζονται αυτή την άποψη να είναι υψηλό και στις τάξεις των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, όσον αφορά τα εθνικά θέματα, η συντριπτική πλειοψηφία (85,8%) θεωρεί πως πρέπει να υπάρχει κοινή εθνική γραμμή.