Τέλος στην απαγόρευση του short selling
Επ. Κεφαλαιαγοράς

Τέλος στην απαγόρευση του short selling

Τέλος στη δίμηνη απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων (short selling) στο ελληνικό χρηματιστήριο βάζει από αύριο Τρίτη 19 Μαΐου με απόφασή της η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, καθώς κρίνει ότι δε συντρέχουν πλέον οι λόγοι που οδήγησαν στη λήψη αυτού του μέτρου.

Θυμίζουμε ότι η απαγόρευση του short selling είχε επιβληθεί το Μάρτιο κατά το μεγάλο κύμα των ρευστοποιήσεων σε όλα τα χρηματιστήρια, από το ισχυρό σοκ της επίπτωσης του κορονοϊού στις οικονομίες, που έφερε ντόμινο πρωτοφανούς σε ταχύτητα πτώσης σ’ όλες τις αγορές του κόσμου.

Τότε, η ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, είχε ακολουθήσει το παράδειγμα των ρυθμιστικών αρχών άλλων χωρών όπως Γαλλίας, Ιταλία, Ισπανίας και Βελγίου, που επίσης είχαν προχωρήσει στην απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων.

Η απαγόρευση επιβλήθηκε στις 18 Μαρτίου 2020 και έως τις 24 Απριλίου, και στη συνέχεια δόθηκε παράταση έως τις 18 Μαΐου ώρα 24:00 (CET), οπότε και η εποπτική αρχή κρίνει ότι πλέον δε συντρέχουν λόγοι συνέχιση της απαγόρευσης αυτού του εργαλείου της αγοράς.

Όπως σημειώνει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τις εποπτικές αρχές των άλλων κρατών μελών και της ΕΑΚΑΑ, παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές και είναι  σε ετοιμότητα ώστε να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις και μέτρα για να εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία της ελληνικής αγοράς και την προστασία των επενδυτών.