Τέλος για τις φωτογραφικές μηχανές έπειτα από 84 χρόνια
Olympus

Τέλος για τις φωτογραφικές μηχανές έπειτα από 84 χρόνια

Έπειτα από τρία χρόνια χωρίς κέρδη, η ιαπωνική εταιρεία Olympus ανακοίνωσε ότι εκποιεί το τμήμα παραγωγής φωτογραφικών μηχανών, βάζοντας τέλος σε 84 χρόνια παρουσίας στον χώρο.

Η εταιρεία ανακοίνωσε πως παρά τις προσπάθειές της, η «εξαιρετικά δύσκολη αγορά των ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών» δεν ήταν πλέον κερδοφόρα και τόνισε πως η άφιξη των smartphones, που συρρίκνωσε την αγορά ξεχωριστών φωτογραφικών μηχανών, ήταν ένας σημαντικός παράγοντας.

Η Olympus παρουσίασε την πρώτη της φωτογραφική μηχανή το 1936 μετά από χρόνια στην κατασκευή μικροσκοπίων. Η Semi-Olympus I είχε έναν αναδιπλούμενο φακό που έμοιαζε με ακορντεόν και κόστιζε πάνω από έναν μισθό στην Ιαπωνία. Τις επόμενες δεκαετίες η εταιρεία κατάφερε να κερδίσει ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της αγοράς φωτογραφικών μηχανών.

«Υπάρχει μεγάλη αγάπη για τις Olympus, που έρχεται από παλιά» δήλωσε ο Νάιτζελ Άθερτον, αρχισυντάκτης του περιοδικού Amateur Photographer.

Την δεκαετία του 1970 βρέθηκε στο απόγειό της, με τις φωτογραφικές μηχανές να διαφημίζονται στην τηλεόραση από διάσημους φωτογράφους όπως ο Ντέιβιντ Μπέιλι και ο λόρδος Λίτσφιλντ.

«Αυτές οι κάμερες ήταν επαναστατικές – ήταν πολύ μικρές, πολύ ελαφριές, όμορφα σχεδιασμένες και είχαν πραγματικά καλή ποιότητα φακών» προσθέτει ο Άθερτον και τονίζει πως ένα πιστό κοινό ακολουθούσε σταθερά την εταιρεία, παρά τα προβλήματα που αντιμετώπιζε με τις νέες τεχνολογίες, όπως η αυτόματη εστίαση.

Ωστόσο, η Olympus ήταν από τις πρώτες εταιρείες που λάνσαραν ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, απευθύνονταν όμως - «σε άτομα που δεν ήταν επαγγελματίες φωτογράφοι, απλώς ήθελαν κάτι καλύτερο από μια κάμερα point-and-shoot. Αυτή η αγορά γρήγορα αφανίστηκε από τα smartphones».

Σύμφωνα με τον Άθερτον, «η Olympus τα τελευταία χρόνια έκανε συνεχώς λάθη, πήρε λανθασμένες αποφάσεις, έκανε λάθος στροφές και μπήκε σε αδιέξοδο». Ένα από τα παραδείγματα που αναφέρει ήταν η απόδοση των βίντεο, όπου οι ανταγωνιστές της σημείωσαν μεγάλη πρόοδο. Επίσης, η εταιρεία αντιμετώπισε ένα μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο που αφορούσε ανώτερα στελέχη το 2011.

Τώρα πλέον, η Olympus επιδιώκει να συνάψει μια συμφωνία ώστε να δώσει τέλος στον τομέα παραγωγής φωτογραφικών μηχανών και τα προϊόντα της – όπως οι φακοί Zuiko – να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από μια άλλη εταιρεία, την Japan Industrial Partners.
Σε δήλωσή της, η ιαπωνική εταιρεία είπε ότι η επιχείρηση θα συνεχίσει το έργο της. Η Olympus Corporation δεν σταμάτησε ποτέ να κατασκευάζει μικροσκόπια και έχει στρέψει την οπτική της τεχνολογία προς τον επιστημονικό και ιατρικό εξοπλισμό, όπως τα ενδοσκόπια.