Τέλος από το Παρίσι μετά το 2030 τα αυτοκίνητα με κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου

Τέλος από το Παρίσι μετά το 2030 τα αυτοκίνητα με κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου

Κανένα αυτοκίνητο που διαθέτει κινητήρα βενζίνης ή πετρελαίου δεν θα κινείται στο Παρίσι μετά το 2030. Αυτό δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής δήμαρχος της γαλλικής πρωτεύουσας και υπεύθυνος για θέματα περιβάλλοντος, Christophe Najdovski, στο ραδιόφωνο «France Info», τονίζοντας ότι η διαδικασία θα επιταχυνθεί μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, που όπως είναι γνωστό διεξάγονται στο Παρίσι.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες που έχουν γίνει, η στροφή της Γαλλίας προς την «πράσινη» αυτοκίνηση είναι δεδομένη τις επόμενες δεκαετίες, σε εφαρμογή και της συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή που συνήφθη το 2015. Έτσι, από το 2040 αναμένεται να απαγορευθούν πλήρως οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων με κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου, κάτι που αναμένεται να συνοδευτεί από οικονομικά κίνητρα ώστε να αλλάξει ο στόλος των οχημάτων «παλιάς» τεχνολογίας που κυκλοφορούν στη χώρα.

Σημειώνεται, πάντως, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Najdovski, το 60% όλων των κατοίκων της γαλλικής πρωτεύουσας δεν διαθέτει καν αυτοκίνητο.

Ανάλογες αποφάσεις λαμβάνονται πλέον σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες και πρωτεύουσες. Για του λόγου το αληθές, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει θέσει σε εφαρμογή ανάλογο χρονοδιάγραμμα, ενώ η Ολλανδία αναμένεται να απαγορεύσει τις πωλήσεις πετρελαιοκίνητων και βενζινοκίνητων οχημάτων αρκετά νωρίτερα, από το 2030. Αυτό υποστηρίζουν ότι πρέπει να γίνει και στη Γερμανία οι Πράσινοι, που είναι πολύ πιθανό να συμμετέχουν στη νέα κυβέρνηση συνασπισμού της Angela Merkel. 

Τέλος, στη Νορβηγία, όλα δείχνουν ότι από το 2025 και μετά θα πωλούνται μόνο οχήματα με μηδενικές εκπομπές ρύπων.

Φωτογραφία από Wikimedia Commons