Τέλος από 8 Ιουλίου οι όρθιοι στους χώρους ψυχαγωγίας - Πρόστιμα, λουκέτα έως και αφαίρεση άδειας
Έκτακτες ανακοινώσεις Χαρδαλιά

Τέλος από 8 Ιουλίου οι όρθιοι στους χώρους ψυχαγωγίας - Πρόστιμα, λουκέτα έως και αφαίρεση άδειας

Αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό του συνωστισμού στη νυχτερινή διασκέδαση προκειμένου τα μπαρ και άλλα καταστήματα, να πάψουν να αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης, ανακοίνωσε ο Ν.Χαρδαλιάς. Από τις 8 Ιουλίου μπαίνει τέλος στους όρθιους στους χώρους ψυχαγωγίας. Ταυτόχρονα αυστηροποιούνται τα πρόστιμα και για την πρώτη παράβαση μπαίνει λουκέτο 14 ημερών. Η δεύτερη παράβαση θα συνοδεύεται από ακόμη αυστηρότερο πρόστιμο και λουκέτο για επιπλέον 14 ημέρες. Εφόσον η ίδια επιχείρηση προβεί και σε τρίτη παράβαση, τότε θα της αφαιρείται η άδεια.

Η έκρηξη των κρουσμάτων, που σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα αναμένεται να περάσουν σήμερα τα 1.500, μαζί με σειρά άλλων δυσοίωνων στοιχείων, όπως η αύξηση κατά 60% του ιικού φορτίου στα λύματα, οδηγούν την κυβέρνηση σε ανασχεδιασμό.

Εδώ και ημέρες πάντως εξετάζονται διάφορα σενάρια που θα εφαρμοσθούν, αναλόγως της εξέλιξης της πανδημίας. Ένα είναι σε χώρους ψυχαγωγίας νομών με πολλά κρούσματα, να επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε όσους πολίτες έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Εφόσον υιοθετηθεί η εισήγηση, τότε οι επιχειρήσεις που μέχρι εκείνη τη στιγμή θα δέχονται και μη εμβολιασμένους, θα υποχρεωθούν να επιτρέπουν την είσοδο μόνο σε όσους έχουν κάνει και τις δύο δόσεις. Στους νομούς αυτούς οι μεικτοί χώροι θα καταργηθούν ως ένα αντικίνητρο στους ανεμβολίαστους να σπεύσουν να εμβολιαστούν.

Ένα άλλο πάλι σενάριο είναι να καθιερωθεί για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό ένα μοντέλο παρόμοιο με αυτό που ισχύει όσον αφορά τα νησιά για τους ανεμβολίαστους. Δηλαδή οι ανεμβολίαστοι πολίτες να μην μπορούν να πραγματοποιούν διαπεριφερειακές μετακινήσεις με ΚΤΕΛ, αεροπλάνα και τρένα, χωρίς την επίδειξη αρνητικού rapid ή μοριακού τεστ. Σημειωτέον ότι από χθες, οι μετακινήσεις στα νησιά γίνονται για τους ενηλίκους με επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού, πιστοποιητικού νόσησης, αρνητικού PCR test 72 ωρών ή rapid test 48 ωρών, αλλά όχι self test.

Τα παραπάνω, όπως και η ενίσχυση της καμπάνιας «πειθούς», τα κινητά συνεργεία εμβολιασμού που έκαναν σήμερα πρεμιέρα στην Κρήτη και φυσικά το άνοιγμα από την επόμενη εβδομάδα της πλατφόρμας ραντεβού για εφήβους 15-17 ετών, όλα εντάσσονται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να ελέγξει την εξάπλωση. Και να μην αναγκαστεί να προχωρήσει σε γενικευμένα οριζόντια lockdown, όπως έγινε την περασμένη άνοιξη, ακόμα και αν τα κρούσματα αυξηθούν σημαντικά εξαιτίας της νέας μετάλλαξης «Δέλτα», κάτι για το οποίο έχει δεσμευτεί προσωπικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Λουκέτα-πρόστιμα στους χώρους διασκέδασης με την πρώτη παραβίαση των μέτρων

Αναστολή λειτουργίας των χώρων διασκέδασης από την πρώτη παραβίαση προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης, ενόψει της εφαρμογής από τις 15 Ιουλίου του μέτρου για τους αμιγείς και μεικτούς χώρους.

Σε περίπτωση που ένας χώρος έχει χαρακτηριστείς ως «μεικτός» αλλά είτε δεν τηρηθεί το ποσοστό πληρότητα, είτε εντοπιστεί επιπλέον αριθμός ανεμβολίαστων, τότε η επιχείρηση θα κινδυνεύει να τεθεί σε αναστολή λειτουργίας από την πρώτη παράβαση, χωρίς καμία προηγουμένως ενημέρωση.

Τα πρόστιμα θα είναι τσουχτερά και θα κυμαίνονται από 3.000 έως 5.000 ευρώ.