Tελικά τα ψηφιακά επενδυτικά προϊόντα δεν γλίτωσαν από την κρίση

Tελικά τα ψηφιακά επενδυτικά προϊόντα δεν γλίτωσαν από την κρίση

Η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η επιβολή των οικονομικών κυρώσεων από τη Δύση, έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα αβεβαιότητας και φόβου όχι μόνο στις αγορές, αλλά και στην πραγματική οικονομία. Από την πραγματική οικονομία είτε θα λείψουν πραγματικά αγαθά, όπως είναι βασικά αγροτικά προϊόντα, πρώτες ύλες, είτε οι τιμές στις οποίες θα πωλούνται τα αγαθά, θα τα κάνουν απρόσιτα. Τι έχει γίνει όμως με τα ψηφιακά αγαθά; Τι έχει γίνει με το ψηφιακό Ελντοράντο, που δεν θα το άγγιζε η πραγματική οικονομία; Αποδεικνύεται ότι είναι ένα καταφύγιο απροσπέλαστο απέναντι στους κινδύνους της πραγματικής οικονομίας, ή όχι;

Ενώ οι παλαιοί και παραδοσιακοί επενδυτές, εκτιμούν ότι το καταφύγιο απέναντι στις οικονομικές, νομισματικές και γεωπολιτικές κρίσεις είναι ο χρυσός, οι νέες γενιές επενδυτών πιστεύουν ότι η κιβωτός του Νώε στον κατακλυσμό είναι τα κρυπτονομίσματα και οι ψηφιακές επενδύσεις. Σε προηγούμενο άρθρο με τίτλο «Μεγάλο τεστ για τα κρυπτονομίσματα η ρωσική εισβολή», είχαμε αναφερθεί στον τρόπο που έχουν αντιδράσει τα κρυπτονομίσματα, κατά τη διάρκεια της κρίσης από τη Ρωσική εισβολή στη Ουκρανία. Ένας τρόπος, που δεν απέδειξε ούτε κατά διάνοια, όσα υπόσχονταν οι «ευαγγελιστές» των κρυπτονομισμάτων.

Ας δούμε όμως πως έχουν αντιδράσει τα άλλα ψηφιακά αγαθά όπως είναι τα ψηφιακά πιστοποιητικά γνησιότητας, τα γνωστά σε όλους μας NFTs (Non Fungible Tokens). Τα συλλεκτικά videos και ψηφιακά έργα τέχνης, και το παράλληλο οικοσύστημα των NFTs, είχαν κερδίσει απότομα αξία, έχοντας προσελκύσει το ενδιαφέρον παραδοσιακών και νεόκοπων επενδυτών, δημιουργώντας πολλές παράλληλες αγορές.

Το γεγονός ότι στο μαγικό ψηφιακό κόσμο των NFTs έχουν εισέλθει εμβληματικά ονόματα της ψηφιακής τεχνολογίας και των κρυπτονομισμάτων όπως είναι Ίλον Μασκ, ο επιχειρηματία-σελέμπριτι Μαρκ Κιούμπαν, ο ιδρυτής του twitter Τζακ Ντόρσι, ο «βασιλιάς» του εξεζητημένου, Ρίτσαρντ Μπράνσον και ένας μεγάλος αριθμός από πασίγνωστους καλλιτέχνες όπως οι ράπερ Σνουπ Ντογκ, Κάνιε Γουέστ και Τζα Ρουλ, οι ηθοποιοί Λίντσεϊ Λόχαν και Στίβεν Σιγκάλ, αλλά και παίκτες του NFL, όπως ο Τομ Μπρέιντι και οΡον Γκρονκόφσκι, έχει προσελκύσει, ένα σημαντικό αριθμό νέων επενδυτών.

Ωστόσο σήμερα, η αίσθηση ότι αυτά τα ψηφιακά, βρίσκονται στο απυρόβλητο των παραγόντων της πραγματικής οικονομίας, ότι δεν ακολουθούν τους βασικούς κανόνες της επενδυτικής συμπεριφοράς και ότι «αυτή τη φορά όλα θα είναι διαφορετικά», διαψεύσθηκε πανηγυρικά.

Οι όγκοι συναλλαγών της μεγαλύτερης αγοράς των NFTs, OpenSea, υποχώρησε κατά 80% στα $50 εκατ. κατά το μήνα Μάρτιο από $248 εκατ. τον Φεβρουάριο. Η μέση τιμή ενός NFT διαπραγματεύεται στα $2.500, καταγράφοντας μια υποχώρηση της τιμής του κατά 48%, σύμφωνα με το NonFungible. Ο δε αριθμός των λογαριασμών που συμμετέχουν στις συναλλαγές NFTs, μειώθηκε κατά σχεδόν 50%, από τους 380 χιλιάδες στους 194 χιλιάδες. Στο ακόλουθο γράφημα από τους Financial Times απεικονίζεται η πτώση της συναλλακτικής δραστηριότητας της OpenSea.

H Cool Cats και η Pudgy Penguins που αποτελούν δύο από τις μεγαλύτερες συλλογές NFTs έργων τέχνης με θέμα τα ζώα, είδαν τις αποτιμήσεις τους να συντρίβονται μέσα στον Μάρτιο. Να σημειωθεί ότι οι τιμές των NFTs, υπολογίζονται σε ETH. Στα ακόλουθα γραφήματα από τους Financial Times, φαίνεται η καθημερινή μεταβολή των τιμών τους.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι η αποτίμηση μιας από τις πιο διάσημες συλλογές NFTs, γνωστής ως Bored Ape NFT, στην οποία συμμετέχουν ο διάσημος ράπερ Σνουπ Ντογκ και η ηθοποιός Γκουίνεθ Πάλτροου, υποχώρησε κατά 44%, μετά τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η συμπεριφορά των NFTs, αποδεικνύει εμφατικά, ότι όλα τα επενδυτικά προϊόντα, ακόμα και οι ψηφιακές επενδύσεις, ακολουθούν τους νόμους και τους κανόνες της κλασσικής επενδυτικής συμπεριφοράς. Η εντύπωση ότι τα ψηφιακά προϊόντα βρίσκονται στο απυρόβλητο και ότι ακολουθούν άλλους κανόνες, δεν είναι παρά μια ψευδαίσθηση. Ακόμα και η ρήση, που είναι και της μόδας, ότι «αυτή τη φορά όλα είναι διαφορετικά», είναι απλά μια φαντασίωση.