Τελεσίγραφο στην A. Μέρκελ για το μεταναστευτικό από το CSU

Τελεσίγραφο στην A. Μέρκελ για το μεταναστευτικό από το CSU

Ένα βήμα πριν την πολιτική κρίση βρίσκεται η Γερμανία, καθώς το CSU θέλει να επιβάλει στην Άνγκελα Μέρκελ τους όρους του στην μεταναστευτική πολιτική, ώστε να μην επιτρέπεται η είσοδος στη Γερμανία στους πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν ήδη καταγραφεί σε άλλη χώρα της ΕΕ.

Όπως μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ, το κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) αναμένεται να θέσει σήμερα τελεσίγραφο στην Άνγκελα Μέρκελ να σταματήσει την είσοδο προσφύγων και μεταναστών στη χώρα απειλώντας να φθάσει τα πράγματα στα άκρα αν εκείνη δεν δεχθεί.

Το ζήτημα είναι ότι οι δύο πλευρές, για διαφορετικούς πολιτικούς λόγους, είναι δύσκολο να κάνουν παραχωρήσεις διακινδυνεύοντας να βυθίσουν τη Γερμανία σε πολιτική κρίση. «Είναι η ημέρα που κρίνεται η τύχη της Μέρκελ και της κυβέρνησης», αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα Bild.

Από τη μεριά της η Γερμανίδα καγκελάριος φοβάται ότι ενδώσει στις απαιτήσεις του CSU θα περιπλέξει τις πιθανότητες να βρεθεί κοινή ευρωπαϊκή λύση στο θέμα, την ώρα που η ΕΕ συζητά την υιοθέτηση ενός συστήματος καταμερισμού των αιτούντων άσυλο.

Στο CSU, από την άλλη, προετοιμάζονται για μια δύσκολη εκλογική αναμέτρηση στις περιφερειακές εκλογές της Βαυαρίας τον Οκτώβριο, και καθώς το μεταναστευτικό έχει καταστεί κεντρικό προεκλογικό διακύβευμα, θεωρούν ότι Μέρκελ και CDU επιδεικνύουν μεγάλη χαλαρότητα στο εν λόγω ζήτημα.

Το προεδρείο του CSU συναντάται σήμερα το πρωί στο Μόναχο με στόχο να εξουσιοδοτήσει τον πρόεδρό του Χορστ Ζέεχοφερ, ο οποίος είναι και ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών, να παρακάμψει τη Μέρκελ και να επιβάλει τις επαναπροωθήσεις στα σύνορα μέσω διατάγματος.

Αν το κάνει, η καγκελάριος δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να τον αποπέμψει, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει στην κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού μόλις τρεις μήνες μετά τη σύστασή του και πιθανόν σε εκλογές.

Όμως πλέον ο Ζέεχοφερ εμφανίζεται διατεθειμένος να δώσει διορία δύο εβδομάδων στην καγκελάριο, μέχρι τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στα τέλη Ιουνίου, ώστε να διαπραγματευθεί μια συμφωνία για την επαναπροώθηση των μεταναστών. Αν δεν το κάνει, θα ξεσπάσει κρίση.

«Είναι ζωτικής σημασίας η σύνοδος κορυφής της ΕΕ να λάβει επιτέλους αποφάσεις στα τέλη Ιουνίου», προειδοποίησε ο Ζέεχοφερ σε σημερινό του άρθρο του στην εφημερίδα FAZ. «Η κατάσταση είναι σοβαρή, όμως ακόμη μπορεί να επιλυθεί», πρόσθεσε.

Εξάλλου χθες ο Ζέεχοφερ είχε διαβεβαιώσει ότι «κανείς στο CSU δεν θέλει να ρίξει την καγκελάριο ή την κυβέρνηση».

Αυτή η εβδομάδα αναμένεται να είναι δύσκολη για τη Μέρκελ, καθώς το CSU επιθυμεί ακριβώς αυτό που απορρίπτει η Ιταλία, η οποία ως μία από τις βασικές χώρες εισόδου των μεταναστών στην ΕΕ ζητεί περισσότερη αλληλεγγύη από την Ένωση.

Μάλιστα η Γερμανίδα καγκελάριος συναντάται σήμερα με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, ενώ αύριο Τρίτη θα συνομιλήσει με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν σε ένα εκρηκτικό σκηνικό στην Ευρώπη, μετά την ένταση με το πλοίο Aquarius.

Εξάλλου δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί μια έκτακτη σύνοδος των Ευρωπαίων ηγετών που τους αφορά περισσότερο το ζήτημα της μετανάστευσης πριν το τέλος του μήνα.

Η Άνγκελα Μέρκελ δέχεται ακόμη μεγαλύτερη πίεση καθώς η δημοτικότητά της μειώνεται, ενώ αντίθετα η ακροδεξιά φαίνεται να σημειώνει αύξηση στις δημοσκοπήσεις.

Η άφιξη περισσότερων από ενός εκατομμυρίου αιτούντων άσυλο στη Γερμανία το 2015 και το 2016 προκάλεσε πολιτικό σοκ στη χώρα, το οποίο δεν έχει ξεπεραστεί. Αρχικά συνέβαλε, όπως και στην Ιταλία και την Αυστρία, στην άνοδο της ακροδεξιάς, όμως παράλληλα προκάλεσε ρωγμές στο εσωτερικό του συντηρητικού συνασπισμού της Μέρκελ: των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και του αδελφού τους κόμματος στη Βαυαρία των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU).

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ