Telegraph: «Μαζικές εξώσεις» στην Αθήνα λόγω «χρυσής» βίζας και Airbnb

Telegraph: «Μαζικές εξώσεις» στην Αθήνα λόγω «χρυσής» βίζας και Airbnb

Tο σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για χορήγηση βίζας σε πολίτες εκτός ΕΕ, έναντι επενδύσεων ύψους 250.000 ευρώ σε ακίνητα οδηγεί σε «μαζικές εξώσεις», καθώς ενοικιαστές αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να ανοίξουν δρόμο για την ένταξη των κατοικιών στο Airbnb, υποστηρίζει αρθρογράφος της βρετανικής Telegraph.

Στον απόηχο της «επιδημίας» των μισθώσεων Airbnb σε πόλεις όπως η Βαρκελώνη, τα σπίτια αγοράζονται και μετατρέπονται σε κατοικίες Airbnb, κυρίως από Κινέζους επενδυτές, οι οποίοι διευκολύνονται από το κυβερνητικό σχέδιο για τη χορήγηση «χρυσής βίζας», σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.

Σύμφωνα με έκθεση που επικαλείται η Telegraph, υπάρχουν ολόκληρες περιοχές της Αθήνας και άλλων πόλεων που το Airbnb αντιπροσωπεύει το 81-95% των ενοικιαζόμενων ακινήτων, προσθέτοντας ότι τα τελευταία δυο χρόνια οι κατοικίες που βρίσκονται στην πλατφόρμα αυξήθηκαν από 9.000 σε 129.000.

Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι εκτός από τους Κινέζους τις ελληνικές χρυσές βίζες «κυνηγούν» Ρώσοι και Τούρκοι εξαιτίας του χαμηλού κόστους έκδοσής της. 

Η Telegraph υπενθυμίζει ότι η Κομισιόν εξέδωσε οδηγία τον Ιανουάριο με την οποία ζητά να τεθούν αυστηρότεροι περιορισμοί στις «χρυσές» βίζες.  Σύμφωνα πάντα με τη βρετανική εφημερίδα τον Ιανουάριο του 2018 «η Airbnb ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα συμφώνησε σε πλήρη απελευθέρωση των βραχέων μισθώσεων, αθετώντας τις προηγούμενες δεσμεύσεις της. Ο αριθμός των ελληνική “χρυσών” βιζών τριπλασιάστηκε το 2018», καταλήγει το δημοσίευμα.