ΓΔ: 897,01 -13,20 (-1,45 %)

Τζίρος: 251,67 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2014η
Παρασκευή, 7 Μαΐου 2021

ΓΔ: 897,01 -13,20 (-1,45 %)

Τζίρος: 251,67 εκατ. €   RT

Τείχος ανοσίας: 1,5 εκατ. εμβολιασμοί μόνο μέσα στον Απρίλιο, όσοι έγιναν μέσα στο πρώτο τρίμηνο

Τείχος ανοσίας: 1,5 εκατ. εμβολιασμοί μόνο μέσα στον Απρίλιο, όσοι έγιναν μέσα στο πρώτο τρίμηνο

Tαχύτητα ανεβάζει το πρόγραμμα εμβολιασμών, καθώς μόνο μέσα στον Απρίλιο, πρόκειται να γίνουν 1,5 εκατομμύριο εμβολιασμοί, περισσότεροι δηλαδή από όσους έχουν γίνει μέχρι σήμερα, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς τα εμβόλια της Johnson & Johnson τον αριθμό των οποίων θα γνωρίζουμε τις επόμενες ημέρες, όπως ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος  Αριστοτελία Πελώνη.

Τον τόνο δίνουν μια σειρά από εξελίξεις, όπως οι νέες παρτίδες δόσεων που πρόκειται να πάρει μέσα στις επόμενες εβδομάδες η χώρα, αλλά και η ενεργοποίηση από αύριο της πλατφόρμας για την πρώτη ομάδα, περίπου 250.000 ατόμων με υποκείμενα νοσήματα, ανεξαρτήτως ηλικίας, των οποίων η κατάσταση αξιολογείται ως σοβαρή, καθώς και για άτομα 70-74 ετών και 65-69 ετών.

Η λίστα με τις ευπαθείς ομάδες αφορά μεταμοσχευμένους, αιμοκαθαιρόμενους, ασθενείς με κυστική ίνωση, καρκινοπαθείς, ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα που χρειάζονται οξυγόνο στο σπίτι, πάσχοντες από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), ασθενείς με ηπατική ανεπάρκεια, φλεγμονώδεις παθήσεις, βαριά ανοσοανεπάρκεια και σύνδρομο Down.

Συνολικά μέχρι σήμερα οι εμβολιασμοί έχουν ήδη ξεπεράσει το 1.345.000 και περισσότεροι από 915.000 συμπολίτες μας έχουν κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση. Επίσης, έχει ήδη ενεργοποιηθεί η δυνατότητα προγραμματισμού ραντεβού για τους εκπαιδευτικούς, τις μαθήτριες και τους μαθητές άνω των 16 ετών των Σχολικών Μονάδων της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης που έχουν υποβάλει αίτηση για εμβολιασμό και μπορούν άμεσα να προγραμματίσουν τα ραντεβού τους .

«Οι εμβολιασμοί στη χώρα μας προχωρούν με ασφάλεια, υποδειγματικό τρόπο και γρήγορους ρυθμούς, ανάλογα πάντα με τις ροές που φτάνουν», ανέφερε η κα Πελώνη, παραθέτοντας ένα χρονοδιάγραμμα, καθώς στις 26 Μαρτίου, ακολουθεί το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα ραντεβού συμπολιτών μας της ηλικιακής ομάδας των 70-74 ετών και τις αμέσως επόμενες ημέρες - στις αρχές Απριλίου- θα ακολουθήσει το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα ραντεβού των συμπολιτών μας της ηλικιακής ομάδας 65-69 ετών».

Καθοριστικά στα παραπάνω αναμένεται να συμβάλει η έγκριση του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, με την Ελλάδα να ετοιμάζεται να υποδεχτεί την πρώτη παρτίδα των 400.000 δόσεων λίγο μετά τα μέσα Απριλίου.

Καθώς το εμβόλιο χορηγείται σε μια δόση, η πρώτη παρτίδα θα χρησιμοποιηθεί για την πλήρη ανοσοποίηση 400.000 ανθρώπων, γεγονός που αναμένεται να διευκολύνει την επίτευξη του στόχου του υπουργείου Υγείας, να έχουν εμβολιαστεί όλα τα άτομα 60 ετών και άνω μέχρι τα τέλη Απριλίου και έως τα μέσα Μαΐου.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και ο κυβερνητικός σχεδιασμός για covid -free νησιά μέχρι το Πάσχα, σε Ιόνια και Αιγαίο, προκειμένου να καταστούν ελκυστικοί τουριστικοί προορισμοί και παράλληλα να διασφαλιστεί η υγεία των κατοίκων. Πρόκειται για τα μικρά κυρίως νησιά έως 1.000 κατοίκους, ενώ αντίστοιχο αποτέλεσμα προσδοκά το κυβερνητικό επιτελείο και για τους υπόλοιπους προορισμούς της χώρας.

Ήδη, Καστελόριζο, Μεγανήσι, Κάστος, Θύμαινα, Ψαρά, Κάλαμος, Φούρνοι, Οινούσσες είναι οι νησιωτικοί προορισμοί κάτω των 1000 κατοίκων που έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός, ενώ την πρώτη δόση έχουν ολοκληρώσει τα νησιά, Ερεικούσσα, Αγαθονήσι, Νίσυρος, Γαύδος, Χάλκη, Μαθράκι, Λειψοί, Οθωνοί, Τήλος, Αρκοί.

Τα υπόλοιπα νησιά κάτω των 1.000 κατοίκων, όπως έχουν προγραμματιστεί στο σχέδιο Ελευθερία είναι τα εξής: Δονούσα, Ελαφόνησος, Σαρία,  Κίμωλος, Άνω Κουφονήσι, Ηρακλειά, Ψαρά, Θύμαινα, Τέλενδος, Φολέγανδρος, Θηρασιά, Τριζόνια,  Ανάφη,  Σίκινος, Ψέριμος, Αμμουλιανή, Άγιος Ευστράτιος, Π. Τρίκερι, Σχοινούσα, Γυαλί, Αντικύθηρα, Περιστέρα, Αντίπαξοι, Μαράθι, Δοκός, Καλόλιμνος, Φαρμακονήσι.

Η επιτάχυνση των εμβολιασμών θα συμβάλλει καθοριστικά και στην ενίσχυση της εικόνας της χώρας ως ασφαλούς ταξιδιωτικού προορισμού, ενώ με την υλοποίηση του ψηφιακού πιστοποιητικού, πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη που υιοθέτησε η Κομισιόν, έως τον Ιούνιο, αναμένεται να διευκολυνθούν οι ταξιδιωτικές μετακινήσεις πανευρωπαϊκά και προς την Ελλάδα.