Τέφρα καλύπτει το νησί της Καραϊβικής μετά την έκρηξη ηφαιστείου
Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες

Τέφρα καλύπτει το νησί της Καραϊβικής μετά την έκρηξη ηφαιστείου

Το μικρό νησί Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, στην ανατολική Καραϊβική, καλύφθηκε με ένα λεπτό στρώμα τέφρας και μια "έντονη οσμή θείου" ήταν στον αέρα χθες, Σάββατο, μία ημέρα μετά τη θεαματική έκρηξη ενός ηφαιστείου το οποίο για δεκαετίες ήταν ανενεργό.

Συγκεκριμένα η έκρηξη του ηφαιστείου Λα Σουφριέρ έστειλε μαύρα σύννεφα τέφρας περίπου 10 χλμ. στον αέρα, προκαλώντας την απομάκρυνση κατοίκων από περιοχές εκεί κοντά.

Βοή εξακολουθεί να ακούγεται από το ηφαίστειο με την τέφρα να επικαλύπτει στέγες, αυτοκίνητα και δρόμους στο Κινγκστάουν, πρωτεύουσα του Αγίου Βικεντίου και Γρεναδίνων.

Επιπροσθέτως αυτόπτης μάρτυρας του πρακτορείου Reuters στην πόλη Ραμπάκα, σε απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων από το ηφαίστειο, ανέφερε πως το έδαφος καλύφθηκε με περίπου 30 εκατοστά τέφρας και τμήματα βράχων από την έκρηξη. Σύννεφα τέφρας σκιάζουν τον ήλιο δίνοντας στον ουρανό μια όψη ζοφερού λυκόφωτος.

Παράλληλα, πρωθυπουργός Ραλφ Γκονσάλβες δήλωσε πως δεν είναι σαφές πόση περισσότερη τέφρα μπορεί να εκλύσει το ηφαίστειο και πρόσθεσε πως περισσότεροι από 3.200 άνθρωποι βρίσκονται τώρα σε καταφύγια.

"Το μόνο που ζητώ από όλους είναι ψυχραιμία", δήλωσε ο Γκονσάλβες στους δημοσιογράφους στη διάρκεια επίσκεψης σε ένα καταφύγιο.

Αξίζει να επισημανθεί πως ο Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, όπου ζουν λίγοι περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι, είχε να δει ηφαιστειακή δραστηριότητα από το 1979, όταν μια έκρηξη προκάλεσε ζημιές περίπου 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Η έκρηξη του Λα Σουφριέρ το 1902 είχε προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 1.000 ανθρώπων.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε στις 10.00 π,μ. τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδας) ο Εθνικός Οργανισμός Διαχείρισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης ανέφερε πως "ο ατμός/ο καπνός" από το ηφαίστειο είχε αυξηθεί τις προηγούμενες λίγες ώρες, προειδοποιώντας όσους ζουν κοντά στο σημείο να είναι έτοιμοι να "απομακρυνθούν την τελευταία στιγμή".

Νωρίτερα η υπηρεσία ανέφερε στη σελίδα της στο Facebook πως "ισχυρή οσμή θείου διαχέεται στον αέρα" και κάλεσε τους κατοίκους να είναι προσεκτικοί.

Οι αρχές λένε πως περιμένουν τα επιστημονικά πορίσματα προτού ανακοινώσουν οποιαδήποτε περαιτέρω βήματα.